Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polovina lidí v Jihomoravském kraji nemá maturitu

Vyučeno bez maturity je v kraji 32,3 procenta lidí, 17,6 procenta obyvatel kraje má jen základní nebo nedokončené vzdělání. Alespoň maturitu má 31 procent obyvatel kraje a téměř 15 procent lidí absolvovalo vysokou školu. Nejvíce vysokoškolsky vzdělaných lidí žije v Brně.

Vyplynulo to z výsledků sčítání lidu v roce 2011, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Statistici údaje o vzdělanosti zjišťovali u lidí starších 15 let, v roce 2011 jich na jižní Moravě žilo přes milion.

Úroveň vzdělání Jihomoravanů je ve srovnání se situací v celé zemi mírně vyšší. V Česku byl podle ČSÚ v roce 2010 podíl lidí bez maturitní zkoušky 52 procent, o 2,1 procenta vyšší než na jižní Moravě.

Lidí s vysokoškolským diplomem bylo mezi Čechy 13,7 procenta, téměř o procento méně než mezi obyvateli Jihomoravského kraje.

„Z přehledu vzdělanostní skladby obyvatel podle správních obvodů obcí s rozšířenou působností vyplývá dominantní postavení Brna. Na jedné straně je tu nejvyšší podíl osob s vysokoškolským vzděláním a osob s úplným středním vzděláním s maturitou včetně nástavbového, na straně druhé nejnižší podíl osob se základním vzděláním a osob vyučených,“ uvedl Karel Adam z ČSÚ.

Podle Adama lze říci, že s velikostí obce roste také vzdělanost obyvatel. Lidé se základním nebo neukončeným vzděláním byli nejčastěji ve věkové skupině 15 až 19 let, tedy učni a studenti.

„Dále tento typ vzdělání měl spolu s vyučenými vysoké zastoupení v generaci obyvatel starších 60 let. Na straně druhé se prakticky opačná situace objevila v zastoupení vyššího vzdělání a vysokoškolského vzdělání, kde je zřejmé vyšší zastoupení této úrovně vzdělání především v mladších věkových skupinách,“ uvedl Adam.

Ve skupinách vzdělaných lidí je také méně věřících. Z pohledu jednotlivých odvětví pracovalo nejvíce vyučených lidí ve stavebnictví, dopravě či ubytování a stravování.

Zdroj: ČTK

Štítky Vzdělání, ČSÚ, maturita, statistika, Jihomoravský kraj, Český statistický úřad, Brno, Karel Adam, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina lidí v Jihomoravském kraji nemá maturitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.