Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Opičák Asrak se po rvačce s dvěma paviány vrací do výběhu

Do výběhu starosvětských opic dželad v brněnské zoologické zahradě se vrátil francouzský samec Asrak, kterého veterináři téměř rok léčili po zranění způsobeném při potyčce s německými samci Heikem a Helgem. To ve čtvrtek řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

„Vzhledem k tomu, že Asrak je po delším pobytu v izolaci částečně oslaben a oproti ostatním samcům v nevýhodě, sledují chovatelé pečlivě jeho návrat do skupiny,“ doplnila mluvčí.

První kontakt mezi dželadami vyústil v malou "výměnu názorů", při které aktéři utrpěli drobná zranění. „Takové události jsou mezi zvířaty normální, jde u nich o takzvané narovnání vztahů. V současnosti to vypadá, že se vše uklidnilo a tito tři samci si navzájem ujasňují své pozice ve skupině,“ řekla Brindzáková.

Opice jsou podle mluvčí zoo přesto pod stálým dohledem chovatelů. O tom, jestli bude společné soužití tří dželad fungovat, rozhodnou následující týdny. Do budoucna ovšem plánuje brněnská ZOO rozšířit skupinu až na 10 jedinců.

Dželady dorazily do Brna v roce 2005. Samci Helge a Heiko přicestovali z Německa, Asrak z Francie. Podle Brindzákové na sebe několik let strhával pozornost zejména notorický útěkář Heiko.

Jeho eskapády sice ustaly, loni se ale při zuřivé šarvátce mezi opičáky zranil Asrak. „Přišel o část svaloviny na hýždi a veterinář uvažoval dokonce o jeho utracení,“ řekla Brindzáková. Nakonec se vedení zoologické zahrady rozhodlo pokusit se Asraka léčit. „Přes počáteční skeptické prognózy se nakonec podařilo dostat samce do tak dobré kondice, aby se mohl se vrátit k původní skupině,“ uzavřela mluvčí.

Napsal Jiří NováčekMediafax

Foto: zoobrno.cz

Štítky ZOO, Brno, Opičák, Asrak, rvačka, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Brno, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opičák Asrak se po rvačce s dvěma paviány vrací do výběhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.