Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nájemníci městských bytů dluží vyškovské radnici osm mil. korun

Nájemníci městských bytů dluží vyškovské radnici osm milionů korun. Úřad se snaží situaci řešit a s nájemníky tvoří například splátkové kalendáře. Radnice také zřizuje pracovní místa pro obtížně zaměstnavatelné obyvatele, řekl dnes novinářům starosta Karel Goldemund (ČSSD). Pokud mají takoví lidé pravidelný příjem, může se zlepšit i jejich životní situace a mohou lépe řešit své dluhy. Ve Vyškově také poslední tři roky působí organizace IQ Roma servis, která sociálně slabým pomáhá.

Vyškovská radnice ve spolupráci s IQ Roma servisem zavedla program Druhá šance, který je určen pro dlužníky alespoň jednoho měsíčního nájmu. Sociální pracovníci s nimi domluví splátkové kalendáře. "Řada vztahů se podařila narovnat. Je důležité, že lidé nyní ví, že dluhy na nájemném jsou závažným problémem a je třeba ho řešit dřív, než to dojde do nějakého
negativního konce,"
uvedl Goldemund. Ve Vyškově žije podle kvalifikovaných odhadů 150 až 170 Romů, celkový počet obyvatel ve městě je zhruba 21.000.

Vyškovská radnice se zaměřuje také na zaměstnanost takzvaných obtížně umístitelných obyvatel. Nyní se podařilo zaměstnat pět lidí romské národnosti, kteří dělají obecně prospěšné práce pro firmu Staeg. "Jsem rád, že můžu pracovat, ale museli jsme si to vydupat. Je tady hodně podniků, které by mohly zaměstnávat Romy, ale neudělají to. My ale umíme pracovat," řekl Vladimír Vöröš, jeden z pracovníků.

Podle Goldemunda se situace s Romy ve městě v posledních letech zlepšila. "Romové se více zajímají o vzdělání, o práci, daří se s nimi řešit dluhy za bydlení," podotkl starosta. IQ Roma servis měl loni ve Vyškově 54 kontaktů se zájemci o práci, za první pololetí letošního roku to bylo 71 kontaktů. Celková nezaměstnanost v okrese byla k poslednímu červnu 6,2 procent.

Zdroj ČTK

Štítky Vyškov, nájemné, dluhy, radnice, Romové, inteligenční kvocient, ČSSD, STAEG

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemníci městských bytů dluží vyškovské radnici osm mil. korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.