Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě vyšli koledníci v krojích

Chlapci i muži v krojích dnes vyšli v mnoha jihomoravských vesnicích či městečkách za velikonoční koledou, aby dodržovali staré krajové tradice. Například ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se sešli již před pondělím, aby upletli žílu přes čtyři metry dlouhou, s níž dnes chodí po městě, řekl první stárek Jiří Šefr.

"Chasa se u nás sejde v krojích vždy s předstihem, první stárek musí obstarat proutky a pleteme žílu. Obvykle má čtyři až pět metrů, záleží na proutcích. Pleteme zpravidla z osmi, ze 16 už by byla moc těžká," řekl Šefr. Ostatní si pletou svoji žílu doma.

Jak v Pavlovicích, tak například ve Staré Břeclavi se sejdou koledníci kolem osmé hodiny a vycházejí od prvního stárka. "U děvčat zazvoníme, vezmeme je na rameno a s básničkou je pěkně vyšleháme," popsal Tomáš Ptáčník ze Staré Břeclavi. U některých děvčat se hoši zastaví a popijí a pojedí. Zpravidla jich v obou obcích chodí okolo deseti.

Podle zvyku sice koleda končí v poledne, aby však stihli obejít všechna děvčata, potřebují většinou i celé odpoledne. "Už jsou na to zvyklá a pohostí nás," poznamenal Ptáčník. Na koledu chodí hoši různého věku a každý rok se přidávají mladí, kteří chasu doplňují. "Snažíme se zvyky udržovat," doplnil Ptáčník.

Zdroj: ČTK

Štítky kroj, Jihomoravský kraj, vánoční koledy, okres Břeclav, Velké Pavlovice, Stará Břeclav, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě vyšli koledníci v krojích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.