Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hradě Veveří návštěvníci festivalu snědli čtvrt tuny uzeného

Slavnosti moravského uzeného letos v Brně navštívily asi tři tisícovky lidí. Během dvou dnů snědli milovníci masa čtvrt tuny uzeného. V Brně získal titul Nejlepší moravské uzené Hadač & Zapletal z Rosic, na druhém místě se umístilo řeznictví Kunovský z Lipníku nad Bečvou a na třetí pozici Maspro Hodonín. Kdo vyhraje 1. a 2. března ve Valticích?

V rámci řeznické školy uzenářství Sláma rozporcoval v sobotu i v neděli řezník Vojtěch Kuřátko před očima diváků celé prase. „Komentovanou show doprovázela ochutnávka voňavého uzeného přímo z hradní udírny a zájemci se dozvěděli, jak správně zpracovat který kus čuníka,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Kuchařská show restaurace Bohéma představila tradiční, moderní, evropské i sezónní menu pod společným tématem: uzení. Návštěvníci tak mohli ochutnat v podání zástupce šéfkuchaře Tomáše Váni třeba tatarák z uzeného tolstolobika, německý choucroute, uzený jazyk s křenovou pěnou nebo zauzené kachní prsíčko na červené čočce.

Uzenáři narozdíl od loňského ročníku prezentovali návštěvníkům své výrobky osobně. I díky tomu mohli zájemci vyslechnout veškeré zajímavosti o recepturách a nebo rodinných postupech. K ochutnání byly kromě uzeného i jitrničky, klobásky nebo tlačenky. Největší zájem byl ale o soutěžní moravské uzené. To si mohli fanoušci masa odnést s sebou domů nebo si ho dát ve festivalové restauraci farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Podávali jsme speciální várku faremních klobásek, jitrnicový a jelitový prejt, zabíjačkový gulášek a obrovský zájem byl o klasický ovar nebo uzené s tuřanským zelím,“ řekl ředitel farmy EDEN Michal Burian.

Nedělní průběh slavností komplikoval vytrvalý déšť. I přesto jel ale program podle plánu a na hrad se přišlo podívat na tisíc diváků. Pořadatelé letos rozšířili počet stánků i výdejních míst, a tak se ani v polední špičce netvořily dlouhé fronty. „Mezi návštěvníky děláme každý rok anketu. Letos jsme měli drtivou většinu pozitivních ohlasů. Lidé si stěžovali jen na bláto, kterému jsme se ale lépe nedokázali vyhnout. Pro příští ročníky máme i řadu dobrých tipů, jak ještě více vylepšit program,“ řekl Pavel Pichler. Z anketních lístků na konci každého dne organizátoři losují a návštěvníci mohli získat ceny od uzenářů, poukázku do restaurace Bohéma, jízdu traktorem na farmě EDEN nebo obrovské perníkové srdce.

Slavnosti moravského uzeného pokračují za necelý měsíc na náměstí ve Valticích. 1. a 2. března se právě sem přesune kolona šesti uzenářů, chybět opět nebude kuchařská show, řeznická škola, festivalová restaurace, divadlo pro děti, muzika a navíc tu svá vína představí i vinaři z regionu. Záštitu nad akcí převzalo město Valtice a starosta Ing. Pavel Trojan. Více informací a předprodej vstupenek najdete na www.moravskeuzene.cz.

Tisková zpráva

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří

Čtvrtek, 13. února 2014, 11:19

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří, foto: Brněnská Drbna
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří, foto: Brněnská Drbna

Štítky uzené, moravské uzené, Hrad Veveří, Brno, soutěž, festival, slavnost, Valtice, restaurace, Hodonín, Lipník nad Bečvou, Rosice, Michal Burian, Pavel Trojan, maso

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Veveří návštěvníci festivalu snědli čtvrt tuny uzeného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.