Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Muzea v neděli připomenou 150. výročí Mendelovy přednášky

Výstavy, besedy a další akce připomenou v neděli v Brně 150. výročí přednášky, na které stojí základy genetické vědy. V tehdejší německé škole v Jánské ulici se svými objevy vystoupil před členy Přírodovědného spolku řeholník a badatel Johann Gregor Mendel. Druhá část přednášky nazvané Pokusy s hybridy rostlin následovala o měsíc později. Vědecký svět Mendelovy myšlenky docenil až s velkým odstupem, nyní jej však vnímá jako jednoho z otců moderní přírodovědy.

Nedělní akce pro odborníky i laiky organizují nezávisle na sobě dvě instituce, které se věnují Mendelovu odkazu - Moravské zemské muzeum a Mendelovo muzeum.

Moravské zemské muzeum připravilo výstavu věnovanou škole, kde Mendel svůj objev zveřejnil a kde tehdy učil. Začne v 10:00 v budově v Jánské ulici.

"Bonusem vernisáže je možnost nahlédnout do originálu třídní knihy z tehdejší reálky s Mendelovými zápisy, včetně úsměvné poznámky nezbedným žákům," uvedla náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková. Odpoledne se pak v muzejním Centru Mendelianum setká se čtenáři britský spisovatel Simon Mawer, autor "genetického thrilleru" Mendelův trpaslík.

Mendlovo muzeum, jež sídlí ve starobrněnském klášteře, dějišti řeholníkových pokusů, pozvalo do Brna například špičkového britského vědce Michaela Strattona. Zabývá se genetickými souvislostmi rakoviny. V neděli odpoledne má přednášku ve škole v Jánské ulici.

V 17:00 pak přímo v Mendelově muzeu začne pro zvané hosty výstava rukopisů a dalších vzácných dokumentů zapůjčených z Univerzity v Illinois. Do zámoří je odvezl Mendelův životopisec Hugo Iltis, řekl ředitel muzea Ondřej Dostál. Veřejnost může výstavu navštívit od úterý.

Tisková zpráva
Foto: mendelmuseum.muni. cz

Štítky Gregor Mendel, přednáška, muzeum, výstava, Brno, Moravské zemské muzeum, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Simon Mawer, Hugo Iltis, Ondřej Dostál, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzea v neděli připomenou 150. výročí Mendelovy přednášky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.