Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo na hřbitově? Rozdíly jdou do stokorun

V souvislosti s uplynulým svátkem zesnulých je zajímavá statistika výše platby za místo a nájem hrobu. Například ve Znojmě je tento náklad nejdražší ze všech okresních měst a to 162 korun za rok u jednohrobu a u dvojhrobu dokonce 294 korun za rok a čtvereční metr.

Oproti tomu v Brně je roční cena za jeden metr čtvereční hrobového místa 50 korun z toho 20 korun za místo a 30 korun za služby. Nájemní smlouva se uzavírá a hradí na deset let.

"Na všech 11 brněnských hřbitovech je asi 100.000 hrobových míst. Z toho Ústřední hřbitov má kolem 75.000 hrobových míst," sdělil ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula. Podle něj jsou volná místa  na všech hřbitovech kromě pohřebiště v Soběšicích. "Z řádně pronajatých hrobů se o ně stará špatně nebo vůbec zhruba třetina nájemců. Nájemce má zákonnou povinnost se o hrobové místo řádně starat. Pokud tak nečiní, je to přestupek, který je možné sankciovat," upozornil Šamšula.

Kromě hrobových míst jsou v Brně i kolumbária. "Nachází se na ústředním hřbitově a má okolo 1060 okýnek po dvou urnách s cenou nájmu 1500 korun na deset let. Další je v Komíně, kde je 140 okýnek až po šesti urnách s cenou nájmu 3000 na deset let. Obě kolumbária jsou v současné době vyprodaná," dodal Šamšula.

Autoři

Štítky hřbitov, Brno, Znojmo, Ústřední hřbitov, Soběšice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo na hřbitově? Rozdíly jdou do stokorun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.