Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město zvýšilo poplatky za odpad, lidé zaplatí 675 korun

Brňané zaplatí příští rok za odvoz a likvidaci odpadků 675 korun na hlavu a rok. Zvýšení poplatků z dosavadních 500 korun za osobu a rok v úterý po tříhodinové rozpravě a přes odpor opozice odhlasovalo městské zastupitelstvo.

Pro zdražení poplatků zvedlo ruku 32 zastupitelů za ČSSD a ODS, proti bylo 16 opozičních zastupitelů TOP 09, Strany zelených a KSČM, čtyři z nich se zdrželi hlasování.

„Cena za svoz a likvidaci odpadků by měla odpovídat dané službě. Inflace za posledních deset let stoupla minimálně o třicet procent," řekl k zdražení poplatků primátor Roman Onderka (ČSSD).

„V přepočtu na měsíc vydá každý Brňan za odpadky o necelých patnáct korun více než dosud," dodal. Zvýšení poplatků za odpadky povoluje městům a obcím novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2013.

V Brně jsou od poplatku již devět let osvobozeni vlastníci rekreačních staveb a lidé přihlášení na takzvaných úředních adresách na radnicích, dále třetí a další děti ve vícečlenné rodině.

Nově magistrát osvobodil od poplatku také zhruba 500 dětí, které jsou na základě rozhodnutí soudu v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Poplatky naopak zaplatí i majitelé bytů, v nichž nikdo nemá trvalé bydliště. „Vyhláška naopak počítá s tím, že platit za svoz a likvidaci smetí budou muset zaplatit i lidé, kteří vlastní v Brně byt, ve kterém nemá nikdo trvalé bydliště," upozornil radní Ladislav Macek (ČSSD).

Magistrát se tak snaží získat peníze i za odvoz odpadu, který produkují například tisíce studentů, kteří ve městě bydlí v různých podnájmech.

I přesto řada studentů nebo lidí bydlících v "černých podnájmech" povinnosti zaplatit za smetí unikne. Poplatek 675 korun totiž magistrátu uhradí jen vlastník bytu. „Není možné zjišťovat, kolik lidí v kterém podnájmu opravdu žije," podotkl Macek.

Proti zvyšování poplatků za svoz odpadu protestovala opozice - TOP 09 a KDU-ČSL. Strana zelených dokonce předala před schůzí zastupitelstva primátorovi Onderkovi petici s 3000 podpisy, která zvýšení cen za svoz odpadků odmítla. Zeleným se především nelíbilo, že plošný poplatek nezohledňuje množství vyprodukovaného netříděného odpadu.

Brněnskému magistrátu se přitom nedaří poplatky za odpad řádně vybírat. Podle mluvčího Pavla Žáry zhruba 30 tisíc lidí dluží městu ročně 18 milionů korun. Za deset let eviduje magistrát dluhy lidí ve výši přesahující sto milionů korun.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky poplatek, odpad, zvýšení, 675 korun, Brno, ČSSD, magistrát, TOP 09, Strana zelených, Roman Onderka, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zvýšilo poplatky za odpad, lidé zaplatí 675 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.