Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lední medvíďata jsou kluk a holka

Tak už to víme a dohady a sázky skončily. Lední medvíďata mají za sebou první veterinární prohlídku. Kromě povinného čipování a očkování bylo zjištěno i jejich pohlaví. Tentokrát je to kluk a holka. Cora má tedy první pokračovatelku rodu slavných matek.

Křtiny medvědích sourozenců se uskuteční v sobotu 27. dubna v 11 hodin za přítomnosti adoptivních rodičů i vzácných hostů.

Pětiměsíční medvíďata pokřtí primátor Roman Onderka a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. U slavnostního okamžiku nebudou chybět ani kmotři – zástupci HC Kometa Brno.

Na slavnosti zazpívá Alena Antalová, Ivana Vaňková, čerstvá držitelka ceny Thálie Hana Holišová a tanec z polárního kruhu zatančí skupina Efekt Dance.

Celý den bude zahrada na Mniší hoře připomínat její slavné bílé obyvatele - děti si budou moci nechat namalovat na obličej masku ledního medvěda, soutěžit o zmrzlinu s velkým maskotem křtin nebo se s ním nechat na památku vyfotografovat.

Veřejnost může stále hlasovat o jménech medvíďat prostřednictvím internetu na www.zoobrno.cz a www.hc-kometa.cz. Doposud je na obou webech 33 tisíc hlasů. O prvenství soupeří jména Nanuk, Rondo, Kometa a Bella.

V současnosti jsou lední medvědi monitorováni novým kamerovým systémem a veřejnost může nepřetržitě sledovat jak dění v boxu, tak i ve výběhu. Denní návštěvnost webu Zoo Brno je tři tisíce přihlášených.

Vedle medvíďat je novým obyvatelem brněnské zoologické zahrady divoká kočka manul. Je to samec, který pochází z odchovu jihlavské zoo. Byl umístěn do expozice na cestě k výběhu ledních medvědů. Je to noční šelma, proto ho návštěvníci mohou vidět zejména ráno nebo v pozdních odpoledních hodinách.

Manul (Otocolobus manul), jediná divoká dlouhosrstá kočka, obývá kamenité stepi asijské části Ruska, Nepálu a Tibetu v nadmořských výškách až 4800 nad mořem. Je velký asi jako domácí kočka, ale už na první pohled zaujme hustou, dlouhou srstí.

Je to samotář lovící v noci nebo za úsvitu a za soumraku. Jeho hlavní kořistí jsou pišťuchy, hmyzožravci, malí hlodavci nebo ptáci. Přes den spí v doupatech pod kameny, v malých jeskyních a někdy v opuštěných norách jiných zvířat.

Nemňouká, ale vydává zvuky, které znějí jako štěkot malého psa. Může se dožít až 12 let.

Foto: Zoo Brno

Štítky Lední medvíďata, dvojčata, zoo, Brno, hlasování, jména, holka, kluk, pohlaví, medvěd lední, Zoologická zahrada Brno, HC Kometa Brno, Městské divadlo Brno, kočka, Stanislav Moša, Roman Onderka, Alena Antalová, Ivana Vaňková, Hana Holišová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvíďata jsou kluk a holka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.