Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kuba a Toby se mají k světu, lední medvídci čekají na jména

Ve středu oslavila mláďata Kuba a Toby medvědů kamčatských rok života. Při narození vážila pouhých 500 gramů, dnes se jejich váha pohybuje kolem 70 kilogramů.

„Kuba a Toby jsou povahově zcela odlišní. Kuba je takový náš kašpárek, je hravější a učenlivější po otci Jelizarovi, zatímco Toby je po matce Kamčatce klidný a tak trochu lenoch“, sdělil chovatel Milan Šebesta.

Jejich narození bylo v minulém roce velkou událostí pro brněnskou zoologickou zahradu i pro její návštěvníky. Jednalo se totiž o první narozená mláďata medvěda kamčatského v České republice.

Od začátku měla široká veřejnost možnost sledovat přímý přenos z porodního boxu na webových stránkách zoo a tato lákavá podívaná zvedla jejich návštěvnost více než čtyřnásobně.

Veřejnost se také podílela na výběru jmen. Nakonec byla vybrána jména Kuba a Toby a jejich kmotry se stali brněnský primátor Roman Onderka a zpěvačka Ilona Csáková.

Jejich o deset měsíců mladší kolegové - lední medvíďata narozená vloni 24. listopadu - mají za sebou dva nejkritičtější měsíce života. Pokud se neobjeví žádné komplikace, dostala by se brněnská zoo vysoko nad průměr v chovu ledních medvědů. Během šesti let by se podařilo odchovat čtyři mláďata.

Medvíďata vážila po porodu zhruba 700 gramů, dnes se jejich váha odhaduje na dva až tři kilogramy. V těchto dnech už mají plně funkční zrak, sluch i čich.

Také doba kojení se mění a zmenšuje se s věkem medvíďat. U týdenních mláďat je to přibližně 15 minut, u dvouměsíčních asi osm minut.

Veřejnost, která sleduje pravidelně přímý přenos z porodního boxu medvědice Cory, může pozorovat jejich každodenní snahu postavit se na nohy. Samostatné chůze budou medvíďata schopna pravděpodobně až během několika dalších týdnů.

„Přibližně v té době také dojde k prvnímu nezbytnému oddělení od matky. Mláďata bude čekat veterinární prohlídka, ze zákona povinné čipování, očkování a zjištění jejich pohlaví,“ naznačila další kroky mluvčí zoologické zahrady Monika Brindzáková.

Pak budou medvíďata opět vrácena k medvědici a bude záležet jen na ní, kdy je vyvede do výběhu. To bude hodně záviset také na počasí. Dá se předpokládat, že to bude v prvních jarních dnech.

Jakmile bude známo pohlaví obou medvědích sourozenců, budou lidé moci navrhovat, stejně jako tomu bylo u Toma a Billiho před pěti lety, jejich jména na internetových stránkách brněnské zoo a na facebooku.

Foto: Zoo Brno (archivní foto Toma a Billa)

Štítky Brno, zoo, dvojčata, lední medvěd, Cora, Kuba, Toby, Toba, Zoologická zahrada Brno, Milan Šebesta, Česko, Roman Onderka, Ilona Csáková, Billa, Kamčatka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba a Toby se mají k světu, lední medvídci čekají na jména  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.