Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kostely vystaví o vánocích historické i novější betlémy

Betlémy různého stáří a různých výtvarných podob vystaví o Vánocích brněnské kostely. Návštěvníků každoročně přibývá, tentokrát betlémy najdou ve třech desítkách chrámů.

S orientací jim pomůže brožura vydaná brněnským biskupstvím, webové stránky Křesťanské Vánoce, případně poutače na kostelech. Vánoční web informuje také o desítkách dalších adventních akcí.

Některé kostelní betlémy zhotovili mistři řezbáři, další jsou sestavené z figurek darovaných farníky. Hned dva betlémy najdou návštěvníci v kostele svatých Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích. První má dřevěné figury, druhý je z perníku. Tvoří jej více než 1200 figurek. Od roku 2009 je zapsán do české knihy rekordů jako největší perníkový betlém.

Na různých výstavách bývají betlémy k vidění po celý prosinec, v kostelech se však podle tradice staví až na konci adventu. Na Štědrý den se pak do jesliček ukládá figurka Jezulátka. Od 6. ledna se k zástupu postav připojí také figurky tří králů.

V kostelech betlémy zůstávají do svátku Uvedení Páně do chrámu, tedy do 2. února, uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Informační brožurku o betlémech s jejich popisem a historií si mohou zájemci vzít zdarma v kostelech, informačních a turistických centrech a dalších místech. Obsahuje také údaje o době, kdy jsou jednotlivé kostely přístupné, stejně jako pozvánky na další vánoční programy.

Zdroj: ČTK

Štítky kostel, Vánoce, Cyril a Metoděj, advent, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostely vystaví o vánocích historické i novější betlémy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.