Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karta Brňana? Snad na konci příštího roku

Slevy u obchodníků, jednodušší placení za parkování nebo jízdné v hromadné dopravě má přinést projekt Karta Brňana. Město na konci listopadu získalo práva k její ochranné známce. K životu pak plánuje přivést pilotní část projektu v první polovině příštího roku. Samotnou kartu by Brňané mohli v rukách držet koncem příštího roku.

Pomalejší a postupné zavádění je podle starosty Brna-střed Libora Šťástky lepší řešení. „V Praze se vše spustilo rychle, stálo to mnoho peněz, ale velký úspěch se nedostavil,“ zdůvodnil Šťástka. V první fázi chce proto zprovoznit informační portál, kde se lidé dozvědí o kulturních, sportovních a volnočasových aktivitách ve městě. „Stránky chceme spustit v první polovině příštího roku,“ řekl starosta.

Město také pracuje na vytvoření věrnostního systému, který umožní čerpání benefitů, slev a dalších bonusů nejen od městských subjektů. „Lidé by získali kartu s QR kódem, která by je k užívání výhod opravňovala,“ popsal Šťástka. Dodal, že se zatím zvažuje, zda by za ni lidé zaplatili pořizovací poplatek, nebo ji získali zdarma. Přesný termín, kdy se karty začnou vydávat, ale ještě známý není. „Nechceme to uspěchat. Možná to bude na konci příštího roku, nebo na začátku roku 2015,“ informoval starosta.

Vizí do budoucnosti je pak rozšíření karty o funkci elektronické peněženky. „Brňané by s ní mohli zaplatit parkování, vstup na kulturní akce nebo jízdné v hromadné dopravě,“ uvedl Šťástka. Nevyloučil ani propojení s bezdotykovým systémem. „Fungovalo by to stejně jako bezkontaktní platební karty. Technologie se navíc dá propojit přímo s mobilním telefonem, kdy by SIM karta telefonu sloužila zároveň jako Karta Brňana,“ sdělil starosta.

Kartu budou moct získat i lidé bez trvalého pobytu v Brně. „Zákon nám dokonce omezení vydávání na základě místa bydliště zakazuje,“ podotkl Šťástka.

Brňan Pavel Mokrý se na projekt dívá poněkud skepticky. „Určitě bych si kartu nepořídil kvůli slevám. Uvažoval bych o ní až v případě, že by sloužila jako průkazka v městské hromadné dopravě a jiných institucích. Nemusel bych pak s sebou tahat několik různých kartiček,“ poznamenal Mokrý.

Ve městě přitom už projekty karet poskytujících výhody fungují. Jedním z nich je BrnoCityCard. Zájemci za ni však zaplatí osm set korun a využívat ji mohou jen rok. Druhým projektem je Karta Krňana hnutí Žít Brno. Její pořízení je bezplatné, majitelé se však závratných slev nedočkají. „Jako recese je Karta Krňana dobrá, ale myslím si, že oficiální karta nabídne lidem více výhod,“ uzavřel Šťástka.

Autoři

Štítky Karta Brňana, Karta Krňana, Žít Brno, Libor Šťástka, DPMB, Brno, projekt, Praha, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karta Brňana? Snad na konci příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.