Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihomoravští radní vybrali zhotovitele zásad územního rozvoje

Jihomoravští radní vybrali zhotovitele Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Stalo se jím sdružení společností Urbanistické středisko Brno a Atelier T-plan. Dokumentace by měla být hotová do konce roku 2016, informovala mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Jihomoravský kraj se v posledních dvou letech potýkal s problémy, když zásady zrušil Nejvyšší správní soud kvůli nedostatečnému posouzení vlivů na životní prostředí a zdraví obyvatel.

"Už vloni jsme zahájili přípravné práce. Zastupitelstvo schválilo hlasy členů všech politických klubů Zadání Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jednali jsme s dotčenými obcemi," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj se kraj bude snažit o co nejtransparentnější proces, na jehož konci budou nové zásady.

Stanoví zejména základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území kraje, vymezí plochy nebo koridory nadmístního významu a určí požadavky na jejich využití. "Zejména u ploch nebo koridorů pro veřejně prospěšné stavby
a veřejně prospěšná opatření stanoví kritéria pro rozhodování o možných variantách nebo alternativách změn v jejich využití,"
podotkla Kapitančiková.

Podle ní je účelem díla zpracovat Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (ZÚR JmK) a vyhodnotit jejich vlivy na udržitelný rozvoj území spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, hospodářský rozvoj a soudržnost společenství obyvatel. 

Právě na to v minulosti Jihomoravský kraj doplatil. Nejvyšší správní soud totiž předloni ZÚR JmK zrušil z důvodu nedostatečného posouzení kumulativního a synergického efektu na životní prostředí a zdraví obyvatel. I když se kraj bránil ústavní stížností, loni ji Ústavní soud odmítl.

Zdroj ČTK

Štítky kraj, Jihomoravský kraj, Brno, územní rozvoj, životní prostředí, Nejvyšší správní soud České republiky, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští radní vybrali zhotovitele zásad územního rozvoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.