Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj získal peníze na vzdělání sociálních pracovníků

Jihomoravský kraj získal z Evropské unie peníze na vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Téměř čtyři miliony korun poslouží na projekt v pěti klíčových aktivitách, sdělil dnes ČTK krajský radní Marek Šlapal (ČSSD).

Cílem je zlepšit kvalitu sociálních služeb. Projekt potrvá 21 měsíců a absolvuje ho na 400 pracovníků, kteří zvýší profesní a osobnostní kompetence. Jihomoravský kraj zřizuje téměř třicítku zařízení sociálních služeb.

"Aktivity jsou orientované na zabezpečení odborného akreditovaného vzdělávání vedoucích pracovníků, lidí pracujících se seniory, s handicapovanými občany nebo na otázku standardů kvality sociálních služeb a nastavení procesů v jednotlivých organizacích," uvedl Šlapal. 

Podle něj projekt umožní pracovníkům osvojit si a upevnit profesní a osobnostní schopnosti a odborné znalosti. "Komplexní realizace aktivit projektu bude mít bezprostřední dopad na kvalitu poskytování sociálních služeb v Jihomoravském kraji," uvedl Šlapal.

První výukové kurzy už začaly, bude na ně navazovat praktická část přímo v sociálních zařízeních, například v domovech pro seniory nebo pro lidi se zdravotním handicapem. 

Novela zákona o sociálních službách ukládá povinnost zaměstnavatele zajistit zaměstnancům minimálně 24 hodin akreditovaného profesního vzděláváním v jednom kalendářním roce.

"Tato povinnost předpokládá finanční a organizační zajištění, což může být pro některá zařízení sociálních služeb obtížné. Jihomoravský kraj proto projektem přispívá nejen ke zvyšování úrovně sociálních služeb v regionu a profesnímu růstu zaměstnanců, ale také ulehčuje příspěvkovým organizacím," uvedl Šlapal.

Jihomoravský kraj je zřizovatelem 27 příspěvkových organizací sociálních služeb, v nichž kombinuje různé služby. "V 16 je domov pro seniory, 17 je domovem se zvláštním režimem a v deseti poskytujeme služby zdravotně postiženým," dodal mluvčí kraje Jiří Klement.

Zdroj: ČTK
Foto: www.blhc.org

Štítky Jihomoravský kraj, sociální služby, projekt, Marek Šlapal, Evropská unie, ČSSD, Jiří Klement, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj získal peníze na vzdělání sociálních pracovníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.