Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj ušetří 82,5 milionů díky aukci energií

Úřad Jihomoravského kraje a jeho příspěvkové organizace ušetří příští rok zhruba 82,5 milionu korun díky aukci elektrické energie a plynu. Celkově kraj za energie ročně platil zhruba 267,5 milionu korun, cena pořízená v aukci je necelých 185 milionů korun.

Velkou část energií odebírají například nemocnice, domovy pro seniory a další zařízení. „Jihomoravský kraj provedl nákup energií pro všechny své organizace. Předběžně jsem si spočítal úsporu, která dělá zhruba 80 milionů korun,“ řekl hejtmanův náměstek Stanislav Juránek.

K nákupu se připojilo 243 krajských organizací. Nižší cena energií se týká příštího roku. Podle hejtmana pomůže úspora vykompenzovat propad některých příjmů, například nižší příjmy nemocnic kvůli nové úhradové vyhlášce. Třetinu energií odebírají právě nemocnice.

Kraj chce v budoucnu šetřit na energiích ještě více. „Jsme přesvědčeni o tom, že té správné ceny dosáhneme na burze. Předpokládáme, že po přípravě budeme soutěžit další kola působením komoditní burzy v Kladně,“ uvedl Juránek.

Stejným způsobem šetří také brněnský magistrát. Za energie na příští rok zaplatí zhruba o deset milionů korun méně. Aukce se konala na konci dubna a podobně jako u krajského úřadu srazila především cenu elektrické energie.

Radnice chce nyní aukci uspořádat i na dodavatele datových služeb a telefonování, slibuje si úsporu nejméně 20 procent. Některá menší města nabízí možnost připojení k aukcím energií i domácnostem nebo firmám.

Na Brněnsku je to například v Židlochovicích, kde nabídku využilo na 200 domácností z 1500.

Zdroj: ČTK
Foto: MMB

Štítky elektronická aukce, nákup, elektrická energie, Brno, úspora, Jihomoravský kraj, energie, dražba, nemocnice, Stanislav Juránek, Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj ušetří 82,5 milionů díky aukci energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.