Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce zřídit fond pro územní plánování

Úřad Jihomoravského kraje chce zřídit fond pro financování územního plánování. Platily by se z něj například změny v územním plánu, bude mít i kompenzační roli. Přispívat do něj budou moci i firmy, které budou mít zájem o podnikání na jihu Moravy. S nápadem dnes přišla rada kraje, bude ho muset ještě schválit zastupitelstvo, informoval novináře hejtman Michal Hašek.

    Zásady územního rozvoje na jihu Moravy na konci června zrušil Nejvyšší správní soud, krajský úřad kvůli verdiktu nyní zvažuje podání ústavní stížnosti. Současně se dál pracuje na vypracování nových zásad a souvisejících záležitostech.

    Jednou z nich je právě fond pro územní plánování. „Je to zcela nový instrument, který by měl pomoci rozvoji územního plánování a realizaci strategických záležitostí, které budou vymezeny v nových zásadách územního rozvoje," řekl ČTK hejtman Hašek. Do fondu bude přispívat krajský úřad, hejtman nevyloučil ani transfery z jiných veřejných rozpočtů a dary.

    Znamená to, že do fondu budou moci přispívat i firmy, které budou mít zájem o podnikání na jihu Moravy. „Detailně zanalyzujeme rizika. Vždy to bude o rozhodování samosprávy v jakémkoliv složení," řekl k možnému ovlivňování územních plánů firmami Hašek.

    Z fondu se budou platit územní plány a jejich změny na území Jihomoravského kraje. „Při jednání o velkých dopravních nebo průmyslových stavbách je evidentní, že obce, města, sdružení a neziskový sektor přijdou s požadavky na kompenzační opatření a část z nich může být financovaná tímto fondem," uvedl Hašek. Přesná částka, kterou bude kraj do fondu přispívat, ještě není známá.

Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, územní plánování, Michal Hašek, Morava, územní plán, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce zřídit fond pro územní plánování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.