Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hotel International bude jako první hotel na Moravě chovat včely

Brněnský Hotel International bude jako první hotel na Moravě chovat vlastní včely. Na střeše ve zhruba padesátimetrové výšce jsou ode dneška tři úly. Na jaře do nich budou odborníci instalovat roje čítající kolem 200.000 včel. První med od nich získá hotel v květnu. Použije ho pro potřeby vlastní kuchyně. Zástupci hotelu dnes svůj záměr prezentovali novinářům.

Včelíny budou nasměrovány ke hradu Špilberk a tamnímu parku. Podle Marka  Lingera z Českého svazu včelařů je dolet včel kolem tří až pěti kilometrů. Včely se podle něj do měst oproti minulosti vracejí. "Dříve byla tendence včely ukazovat v negativní stránce, jako je alergie na včelí bodnutí, na med a podobně. V poslední době je trend opačný," uvedl Linger.

Úly jsou na střeše hotelu přímo nad patrem, kde je prezidentské apartmá. Komplikace pro hosty to podle odborníků nepřinese. Podobný záměr už uskutečnili v hotelích v různých světových metropolích, například v New Yorku či Varšavě, různí chovatelé mají včely na střechách v Londýně nebo v Paříži. Loni si včelstva pořídil i luxusní pražský hotel InterContinental.

"O umístění včelínů na střechu jsme uvažovali několik let," uvedl obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek. Počet úlů se podle něj v budoucnu patrně zvýší. Roční spotřeba medu v hotelu je zhruba 300 kilogramů. Z jednoho úlu hotel získá mezi 60 a 80 kilogramy. Postupně by měl být čerstvý med i jedním ze suvenýrů, který si budou moci hoteloví hosté koupit.

Městské včelaření se postupně rozmáhá. V Praze jsou včelstva například na střeše Centra Chodov, včelaři mají chov na dvoře Jedličkova ústavu či v botanické zahradě v Tróji. Na Slovensku dokonce některá města včetně Bratislavy podporují vznik městských chovů kvůli úbytku včelstev na venkově, obrovský boom zažívá městské včelaření v Berlíně. Česko je zemí malých včelařů, je jich 47.000. Podle Lingera má většina z nich mezi pěti a deseti včelstvy.

Zdroj: ČTK

Štítky hotel, včela, Morava, med, střecha, Hotel International, včelařství, Český svaz včelařů, Špilberk, InterContinental, Centrum Chodov, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotel International bude jako první hotel na Moravě chovat včely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.