Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do podoby Mendlova náměstí promluví i veřejnost

Historické území na Starém Brně není dnes vlastně náměstím, ale jedním z nejfrekventovanějších uzlů veřejné dopravy. Tento stav chce vedení města změnit a v této souvislosti připravuje změnu územního plánu.

Oáza klidu uprostřed města. Tak má podle plánů za pár let vypadat Mendlovo náměstí. Město Brno v loňském roce pořídilo dopravní studii, která navrhla změnu vedení tramvajových tratí a nové uspořádání zastávek tak, aby se zkrátily přestupní vzdálenosti a zrychlil průjezd trolejbusů.

„Vytížený přestupní uzel na Mendlově náměstí získá podobu, která respektuje dopravní trendy a zároveň zkultivuje tento prostor obklopený řadou památek. Našli jsme řešení, které umožní zkrátit přestupy, uvolní kapacitu křižovatek a dá lidem i zeleň," řekl vloni tehdejší náměstek primátora Robert Kotzian.

Na tento záměr navazuje i nové vedení města. Nové dopravní řešení umožní nově koncipovat také veřejný prostor Mendlova náměstí – dostavbu bloku domů uprostřed a novou úpravu okolí. Konkrétní podoba veřejného prostoru bude řešena v následujících měsících s architekty, urbanisty i širokou veřejností.

„Na téma rekonstrukce Mendlova náměstí připravíme sérii veřejných debat a diskuzí. První z nich by mohly proběhnout již na jaře. Jejich cílem bude zjistit potřeby lidí v okolí tohoto frekventovaného přestupního uzlu a vytvořit tak podmínky pro to, aby město mohlo požádat o finance z evropských fondů na modernizaci terminálu MHD,“ uvedl k záměru náměstek primátora Martin Ander.
Rada města Brna doporučila zastupitelstvu, které bude jednat 10. února, aby schválilo proces zahájení změny územního plánu, která je pro zpracování projektu k získání peněz z evropských fondů nezbytná.

Realizace projektu má podle dopravní studie stát 144 milionů korun. Město po schválení změny územního plánu a následném procesu stavebního řízení bude moci zahájit rekonstrukci nejdříve za dva až tři roky.

Zásadními změnami prošlo Mendlovo náměstí počátkem 60. let minulého století, kdy byly zbourány staré domy na jižní straně náměstí, celá jedna strana Křížové ulice včetně tehdejší starobrněnské radnice. Byl ponechán jen vícepodlažní dům uprostřed náměstí.

Zároveň byl zrušen Mlýnský náhon a tramvajová trať do Pisárek byla přeložena z ulice Hlinky do nové Veletržní ulice vytvořené zástavbou panelových domů s nadjezdem u vstupního prostoru do areálu výstaviště.

Štítky radnice, územní plán, Staré Brno, Brno, Mendlovo náměstí, Robert Kotzian, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do podoby Mendlova náměstí promluví i veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.