Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Digitárium na hvězdárně se těší obrovskému zájmu návštěvníků

V sobotu 2. listopadu Hvězdárna a planetárium Brno otevřela na Kraví hoře nové digitárium. A za pouhopouhé dva týdny, v sobotu 16. listopadu, již přivítala desetitisícího návštěvníka tohoto výjimečného audiovizuálního zařízení. Byla jím malá Anetka z Brna.

„Samozřejmě, že jsme očekávali zvýšený zájem veřejnosti, ale realita nás skutečně překvapila. Návštěvnost je třikrát větší, než když jsme před dvěma roky otevírali zrekonstruovanou budovu. Mimořádný zájem nás zavazuje, a tak už nyní sestavujeme dramaturgický program na příští rok,“ řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Už na počátku nového roku to budou hned tři premiéry. S představením NanoKAm se diváci digitária stanou mikroauty a vydají se do podivuhodného světa mikroskopických rozměrů.

Na své si přijdou i ti, kteří touží nahlédnout pod pokličku tajemství života. Pořad Buňka! Buňka! Buňka! přesvědčí malé i velké diváky, jak podivuhodné je lidské tělo. A na nový pohádkový příběh se mohou těšit i nejmenší diváci.

Angličtina coby světový jazyk se stane i jazykem Hvězdárny a planetária, a to vždy poslední čtvrtek v měsíci. Projekce v sále digitária začnou v 17.30 hodin. Dne 30. ledna  bude na programu představení Astronaut, 27. února pořad We are Astronomers a 27. března The Edge of the Universe.

Po projekci bude vždy následovat komentovaná prohlídka oblohy anebo pozorování večerního nebe, a to pouze v anglickém jazyce.

Podrobný program na každý den najdete na stránkách www.hvezdarna.cz.

Změny návštěvníky čekají i v samotném parku

„Původní zchátralá malá vodní nádrž pocházela z roku 1962 a její stav byl opravdu neutěšený, proto jsme se rozhodli pro důkladnou rekonstrukci. Jejím výsledkem je proměna nevzhledné betonové ruiny v biotopové jezírko,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Radnice posílila rekreační a volnočasovou funkci parku na Kraví hoře také rekonstrukcí sportoviště, dětského hřiště a instalací solitérního herního prvku. Celkové náklady na tyto úpravy jsou více než dva a půl miliónu korun.

Významné změny se dočkalo i oplocené dětské hřiště pod hvězdárnou. To bylo vybaveno jak novým pískovištěm, tak herními prvky, jako jsou sestava se skluzavkou, lanovým mostem či lezeckou stěnou.

„Zásadní regenerací také prošlo volně přístupné a hojně využívané sportoviště na míčové hry při vstupu do parku od konečné tramvaje, na které byl položen nový povrch z umělé trávy. Oba zdejší kurty jsou vybaveny ocelovými sloupky k natažení hrací sítě v různých výškách pro volejbal, tenis či nohejbal,“ přiblížil další novinku tentokrát pro sportovce starosta.

Štítky digitárium, hvězdárna, Brno, Kraví hora, Hvězdárna a planetárium Brno, Libor Šťástka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitárium na hvězdárně se těší obrovskému zájmu návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.