Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti by mohly být hlídány chůvami z řad nezaměstnaných

Děti, na které nezbylo místo v mateřských školách v Jihomoravském kraji, by v budoucnu mohli hlídat chůvy z řad nezaměstnaných a absolventů škol. Krajský úřad chce ve spolupráci s úřady práce vybrat vhodné lidi, kteří by pomohli rodičům malých dětí s hlídáním.

Chůvy by měly pomoci zejména dětem ve věku dvou až tří let, které se do školek dostávají jen zřídka. Jen v Brně se po prvním kole přijímacího řízení nedostalo do mateřských škol 2 373 dětí z 4 594 přihlášených.

„Chceme pomoci řešit nedostatek míst ve školkách a podporovat formy individuální péče. Svoji roli má sehrát spolupráce s Úřadem práce, který bude zdrojem nezaměstnaných mladých lidí. Ti by se mohli stát chůvami,“ řekl hejtmanův náměstek Roman Celý.

Kraj se chce zaměřit zejména na absolventy pedagogických oborů či oborů sociální péče. Podle Celého není řešením překotné budování nových míst pro předškolní děti v mateřských školách.

„Tolik dětí bude ve školkách zhruba sedm až deset let. Potom by ta místa mohla být zase prázdná," uvedl náměstek. Podpořit chce proto zejména institut chův a individuální péče.

Přesnější termín spuštění projektu, detaily a finanční náročnost chce Celý zveřejnit v průběhu několika měsíců po jednání s dalšími úřady a ministerstvem práce a sociálních věcí.

Zatím kraj spustil webové stránky www.spolecnedetem.cz, na kterých rodiče i odborníci najdou informace o nabídce služeb péče o předškolní děti v Jihomoravském kraji.Nedostatek míst ve školkách nahrává i soukromým zařízením.

Podle dřívějšího vyjádření Evy Lysé z Krajské hygienické stanice se každý týden chodí ptát zhruba pět zájemců na podmínky zřízení soukromé školky. V Brně je zhruba 35 takových zařízení, rodiče v nich za dítě ale zaplatí zhruba pět až devět tisíc korun měsíčně.

Zdroj: ČTK

Štítky mateřská škola, nedostatek, Jihomoravský kraj, chůva, nezaměstnaní, absolventi, Úřad práce České republiky, Roman Celý, Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti by mohly být hlídány chůvami z řad nezaměstnaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.