Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno zlepší kvalitu vody v přehradě

Další zlepšení kvality vody v Brněnské přehradě si město slibuje od investice s názvem „Brno, odkanalizování a zásobování pravého břehu Brněnské přehrady“. Hlavním cílem projektu je zlepšení hygienických parametrů vody, neboť investice města umožní napojení rekreačních lokalit katastrálního území Brno-Bystrc, konkrétně místní části Rakovec, Kozí horka, Chochola, Rokle, Jelenice a Obora na městskou vodohospodářskou infrastrukturu.

Lokality Rakovec a Kozí horka spádově patří do povodí trasy stávajícího pravobřežního kanalizačního sběrače, ale není zde vybudována žádná kanalizační síť, která by připojení dalších objektů umožnila. Tento významný krok napojení na městskou vodohospodářskou infrastrukturu následuje po jedné etapě vyčištění Brněnské přehrady, která byla realizována v letech 2009 až 2010, kdy došlo k vypuštění přehrady a s ním souvisejícímu letnění nádrže, jež mělo nezanedbatelný vliv. Pozitivně se projevilo také užití aeračních věží a dávkování síranu na přítoku.

Napojení na městskou vodohospodářskou infrastrukturu bude znamenat značný přínos pro kvalitu celého okolí Brněnské přehrady. Předpoklad investice města Brna je variantní ve výši 137,8 mil. Kč (nebo 76,5 mil. Kč) s připojitelností až 55 procent (nebo 25 procent) všech objektů. Předpoklad ostatních (cizích) nákladů je 69,6 mil. Kč (nebo 88,4 mil. Kč).

Lokality:

Obora

Převážná část zástavby je soustředěna ve dvou uzavřených rekreačních areálech. Pitná voda je získávána z místních zdrojů (studny), splaškové vody jsou řešeny jímkami na vyvážení. Předkládaná žádost o souhlas se zpracováním investičního záměru počítá s připojením obou areálů do hlavního kanalizačního sběrače v ul. Rakovecké.

Jelenice

Převážnou část objektů tvoří rekreační zařízení podniků, využívaná pro celoroční ubytování nebo celoroční rodinné bydlení. Většina stavebních objektů je zásobena vodou z vodojemu Jelenice. Splaškové vody jsou řešeny jímkami na vyvážení. Souhlas se zpracováním investičního záměru předpokládá vybudování splaškové stoky, která bude napojena do hlavního sběrače ve vozovce v ul. Rakovecká.

Rokle

Patří mezi menší producenty splaškových vod, s minimální produkcí mimo sezonu. Většina nemovitostí je zásobována vodou z vlastních studní. Splaškové odpadní vody jsou svedeny do jímek na vyvážení, část objektů je vybavena septiky a přečištěná odpadní voda je trativody vsakována do půdního profilu. Žádost o souhlas se zpracováním investičního záměru předpokládá vybudování splaškové stoky.

Chochola

Objekty jsou zásobovány pitnou vodou z vlastních studní, splaškové odpadní vody jsou svedeny do jímek na vyvážení. Jedná se o rozsáhlejší území, ale s průměrnou produkcí splaškových vod, jsou tu sezonně obývané rekreační chaty. Žádost o souhlas se zpracováním investičního záměru předpokládá vybudování 4 splaškových stok.

Kozí horka

Část území náleží do povodí již vybudovaného úseku pravobřežního kanalizačního sběrače, některé objekty jsou připojeny přípojkami, jiné mají jímky na vyvážení. Objekty jsou zásobeny vodou z vlastních studní. Kozí horka je ze všech pravobřežních lokalit největším producentem splaškových vod, je to dáno celoročně provozovanými hotelovými zařízeními v této oblasti. Žádost o souhlas se zpracováním investičního záměru předpokládá vybudování dvou splaškových stok.

Rakovec

Patří spádově do již vybudovaného úseku pravobřežního kanalizačního sběrače, do kterého je připojeno pár objektů umístěných na pozemcích sousedících s trasou sběrače. V lokalitě není vybudována žádná kanalizační síť, která by připojení dalších objektů umožnila. Objekty jsou zásobeny vodou ze studní. Splaškové vody jsou svedeny do jímek na vyvážení. Lokalita je nejmenším producentem splaškových vod, s převažujícím podílem sezónní produkce. Žádost o souhlas se zpracováním investičního záměru předpokládá vybudování šesti splaškových stok.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Rakovec, Brněnská přehrada, investice, Kozí horka, Rokle, odpadní voda, producent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zlepší kvalitu vody v přehradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.