Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnský Špilberk nabízí výstavu bratří Saudkových

Průřez tvorbou bratrů Jana a Káji Saudkových nabízí brněnský hrad Špilberk. První výstavu k letošním osmdesátým narozeninám jednovaječných dvojčat připravilo Muzeum města Brna ve spolupráci s Gallery of Art Prague, která Brnu díla obou autorů ze soukromé sbírky zapůjčila. Výstava obsahuje okolo 130 děl a potrvá do 12. dubna.

Výstava s názvem Saudek & Saudek 80 představuje veřejnosti tvorbu obou autorů - od raných 50. let až po 90. léta minulého století v případě Káji a až po současnost v případě Jana. "Výstava není dělána chronologicky, ale tematicky. Lze v ní najít dosud nevystavené věci Káji Saudka," informoval kurátor výstavy Miroslav Houška.

Raritou jsou například malované titulky pro televizní pořad Vlaštovka nebo kresby, které se staly inspirací i pro Janovy fotografie. V případě Jana jsou k vidění notoricky známé fotografie jako Život, Osud kráčí dolů k řece a doprovází dvě nevinné děti, Útočiště, Hey Joe a Hey Joe po třiceti letech. Kromě toho lze zhlédnout i paraván, který se objevuje na Saudkových fotografiích, ale i židli pomalovanou Janem Saudkem.

Tvorbu Saudkových zapůjčil Muzeu města Brna soukromý sběratel Zdeněk Kočík, který vlastní Gallery of Art Prague na Staroměstském náměstí v Praze. "Přišel k nám na jednu z výstav, slovo dalo slovo a zjistili jsme, že je vlastníkem sbírky bratrů Saudkových. Proto jsme se domluvili na výstavě, která je v letošním roce naší první a zároveň jako první připomíná osmdesáté narozeniny obou bratrů," sdělil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Jan Saudek je světově proslulý kontroverzní český fotograf, který je známý díky svým fotografiím, ale i extrovertním stylem života. Svá díla začal vystavovat v 60. letech minulého století, avšak spíš v zahraničí. V 70. letech už patřil k fotografům uznávaným i v západním světě. V těchto letech objevil svou proslulou oprýskanou zeď, která tvoří pozadí většiny jeho fotografií. Obsahově pak přešel k tématu erotické svobody, obdivu k lidskému tělu, obzvlášť k ženskému, tématu vztahu muže a ženy, milenců a podobně. V posledních letech se zaměřuje na portrétní fotografii. Před jeho objektivem se vystřídala už řada známých osobností.

Zlom v kariéře Káji Saudka jako komiksového autora nastal při spolupráci s Milošem Macourkem na filmu Kdo chce zabít Jessie? v roce 1966. Pro film Kája zpracoval plakát, titulky i komiks. Po úspěchu se už naplno věnoval volné komiksové tvorbě. Veřejnou proslulost získal i díky kresbám pro erotický časopis Nei Report. Jeho tvorba umlkla v roce 2006, kdy mu při jídle zaskočilo sousto v krku a upadal kvůli tomu do kómatu, ve kterém leží v Motolské nemocnici dodnes.

Zdroj: ČTK

Štítky Jan Saudek, výstava, Špilberk, Kája Saudek, Muzeum města Brna, Brno, Brněnský hrad, Miroslav Houška, soukromá sbírka, Miloš Macourek, Fakultní nemocnice v Motole, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Špilberk nabízí výstavu bratří Saudkových  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.