Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská zoo se chystá na příjezd tlupy lemurů

Brněnská zoologická zahrada se připravuje na uvítání nových obyvatel, kterými bude skupina lemurů kata. Šest samiček přicestuje z Německa, jeden samec z Nizozemska, řekla v pátek agentuře Mediafax mluvčí zoo Lucie Kapounová.

„V průběhu října by se skupinka poloopic mohla ubytovat v karanténě brněnské zoo, kde stráví měsíc, řekla Kapounová s tím, že poté by je mohli vidět návštěvníci, a to v novém domově, kterým bude pavilon opic.

Lemuři pocházejí z Madagaskaru, kde je kata nejrozšířenějším lemuřím druhem. Vzácná poloopice je podle mluvčí pro návštěvníky zoologických zahrad mimořádně atraktivním obyvatelem.

„Společenské zvíře velmi obratně šplhá v korunách stromů, žije v početných skupinách a dožívá se až dvaceti let, uvedla Lucie Kapounová. Dodala, že lemur kata je téměř výhradní vegetarián a živí se zejména lesními plody, semeny, ale i listy a výhonky stromů. Stravu doplňuje hmyzem a jeho larvami.

Hlavou tlupy bývá nejzkušenější samice. Dospělí samci mají roli převážně reproduktivní a mimo páření tvoří samostatné skupiny. Mláďata se rodí po 135 dnech březosti. Poté je matka po dobu několika měsíců nosí zavěšené na krku a později na hřbetě.

Samostatné je mládě zhruba v půl roce. Lemur kata má dlouhý a nápadný ocas, na kterém má 13 černých a 13 bílých pruhů. „Jako domácí mazlíček je ovšem velmi nevhodný. Má totiž na pažích pachové žlázy, vysvětlila mluvčí brněnské zoo.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

 

 

 

 

 

Štítky Brněnská Zoo, Zoo, Lemur, Brno, Zoologická zahrada Brno, Mediafax, zoologická zahrada, Německo, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo se chystá na příjezd tlupy lemurů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.