Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny

Kukuřice, pšenice, žito, ječmen a voda jsou základní složky kvalitního bourbonu. V českých supermarketech se ale nachází i nápoje, které s touto lihovinou nemají kromě názvu nic společného. Výrobci proto kupujícím radí pečlivě číst etikety.

Pod názvem Kentucky straight bourbon se může prodávat nápoj, jehož destilát obsahuje minimálně jednapadesát procent kukuřice. „Musí být stařený nejméně dva roky a destilovaný při nízké teplotě, aby se v něm zachovaly vlastnosti obilí,“ vysvětlil prodejce bourbonu Evan Williams pro střední a východní Evropu David Polick.

Ačkoli lidé čím dál tím častěji vyhledávají kvalitní zboží, v regálech českých obchodů se stále objevují nápoje dobarvené karamelem a chemikáliemi. „Pak se už nejedná o pravý bourbon. Spotřebitelé musí být opatrní a pozorně studovat etikety,“ poradil Polick.

Zkušenost s nekvalitním bourbonem má například Jaromír Havlík. „Zlákala mě nízká cena a složení jsem nečetl. Že se jedná o nekvalitní výrobek, jsem poznal bohužel až doma po ochutnání,“ sdělil Brňan.

Polick také upozornil, že neplatí pravidlo, že čím starší bourbon je, tím je také lepší. Důležitý je totiž způsob skladování. „Například nápoje Evan Williams se uchovávají v zásobárnách v Kentucky v několika patrech. Protože jsou tam velmi teplá léta, dubové sudy u stropu čelí vyšší teplotě než barely ve spodních patrech. Aby byl bourbon dobrý, musí se pozice sudů ve skladu měnit,“ popsal zástupce výrobce.

Když se poloha sudů střídá, je pak i dvouletý rozdíl ve skladování poznat na kvalitě bourbonu. „Je to právě díky dubovým sudům, které musejí být nové. Nápoj tak intenzivně nasává aroma ze dřeva. A čím déle ho vstřebává, tím je lepší,“ upřesnil Polick.

Mezi zákazníky se popularitě těší také ochucené varianty bourbonů. „Vyrábíme třešňovou, medovou a skořicovou příchuť. Do České republiky zatím dovážíme poslední dvě zmíněné,“ dodal Polick.

Autoři

Štítky bourbon, evan, williams, rudolf, jelínek, degustace, Brno, zprávy, nápoje, 2014, nápoj, sud, Evan Williams, Kentucky, Jaromír Havlík, Střední a východní Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.