Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Armáda i policie se připravují na průjezd konvoje USA Moravou

Armáda i policie se připravují na průjezd amerického armádního konvoje Moravou. Tvořit jej bude asi 40 kusů těžké techniky a pojede v něm přibližně 150 vojáků. Noc na pondělí stráví ve vyškovském vojenském areálu, který používá česká armáda k výcviku. Řekla to jeho mluvčí Monika Nováková. Průjezd může být spojen s protesty.

Konvoj americké armády bude Českou republikou projíždět od 29. března do 1. dubna. Bude rozdělen na tři části - dvě projedou Čechami, třetí Moravou. Jako první by měla vjet u Ostravy z Polska do ČR ta část konvoje, která projede Moravou. Zastávkou bude Vyškov.

"Naším úkolem je zajistit vojákům ubytování a stravování. Postaráme se také o dotankování pohonných látek. Podrobnosti zatím nevíme," řekla Nováková. Na bezpečnost při průjezdu amerického konvoje dohlédne vojenská i republiková policie.

Moravskoslezská policie se k průjezdu amerických vojáků nechce vyjadřovat. Pracovníci policejního prezidia řekli, že potřebné informace zatím sbírají a zveřejní je později. Podle informací se v regionu žádné protesty zatím nechystají. Důvodem je patrně to, že americký konvoj s největší pravděpodobností vjede do Česka z polské dálnice a pokračovat bude po dálnici D1 směrem k Vyškovu. Z dálnice nesjede a na ní není prostor pro protesty.

Lze předpokládat, že by se mohly konat ve Vyškově, kde část konvoje přenocuje. Mluvčí tamní policie Alice Musilová řekla, že v regionu budou posíleny hlídky tak, aby zabránily výtržnostem. Do opatření se zapojí i vyškovští strážníci.

Protest proti akci se uskuteční ve čtvrtek v 15:00 na vyškovském centrálním Masarykově náměstí. Na sociální síti Facebook jej svolává KSČM a uskupení Alternativa Zdola. K účasti na něm se přihlásilo 160 lidí. "Je cynické, že v roce 70. výročí osvobození naší země a konce II. světové války necháváme naším územím pochodovat cizí vojska. A to navíc v době zostřené geopolitické situace, kdy by se mělo zejména jednat o klidu zbraní," uvádějí na sociální síti svolavatelé akce.

Konvoj americké armády se bude vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) v Pobaltí. V úterý se všechny tři kolony konvoje setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel, jichž je celkem 118, na další přesun. V konvoji bude 518 vojáků. Mezi těžkou technikou budou například osmnáctitunové transportéry Stryker.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Morava, USA, protest, Česko, Armáda České republiky, Armáda Spojených států amerických, Vyškov, dálnice, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda i policie se připravují na průjezd konvoje USA Moravou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.