Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Moravák by se mohl začít předělávat už letos. Stane se z něj přívětivá odpočinková zóna

Brno za 30 milionů korun zrekonstruuje Moravské náměstí, kde bude odpočinková zóna s restaurací, kavárnou, dětským hřištěm a multifunkční plochou. Rekonstrukci má na starosti městská část Brno-střed. Práce by mohly začít letos, nebo v příštím roce. Nyní se připravuje zadání pro veřejnou zakázku na zhotovitele projektové dokumentace.

Živé a kulturní místo

Náměstí má dvě části, které rozděluje silnice i s tramvajovými kolejemi. V jedné části je například jezdecká socha Jošta a nyní i bruslařské kluziště, v druhé je zeleň s chodníky a prázdnou fontánou uprostřed. Prostor s chodníky a zelení slouží například pro vánoční trhy, druhá část pro občasné politické akce nebo jiná setkání. „Přestože je Moravské náměstí největším náměstím v Brně, lidé tudy dnes jen rychle procházejí, protože se zde necítí komfortně. Naším záměrem je udělat z něj moderní, živé, kulturní a rekreační místo," uvedl starosta městské části Martin Landa (zvolen za Žít Brno).

V létě vodotrysky, v zimě kluziště

Na podobu náměstí byla architektonická soutěž. Odborná porota vybírala z 20 návrhů. Vítězný návrh Janice Šipulové a Martina Sládka zdůrazňuje náměstí jako místo setkávání lidí a typickou parkovou plochu. Dominantou parku se stane multifunkční plocha pro různé aktivity. „V létě budou moct děti dovádět mezi vodotrysky, bude tam možné pořádat výstavy nebo divadelní představení a v noci filmové projekce, koncerty nebo sportovní přenosy. V zimě počítáme s adventními trhy, kluzištěm nebo s čímkoliv bude potřeba," uvedl Sládek.

V zadní části terasa a kavárna

K centrální ploše se přimkne zadní terasa s kavárnou a restaurací, která nabídne podle Šipulové jedinečný výhled na celý park, Kostel sv. Tomáše a další brněnské kostelní věže. Bude tam i hřiště s průlezkami. Investorem akce bude město. Před zahájením rekonstrukce se uskuteční ještě archeologický průzkum.
  

Foto Vizualizace studio Consequence forma | Zdroj ČTK

Štítky Moravské náměstí, vizualizace, park, odpočinková zóna, nový moravák, kavárna, Brno, Brno-střed, restaurace, dětské hřiště, Martin Landa, Martin Sládek, Žít Brno, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Moravák by se mohl začít předělávat už letos. Stane se z něj přívětivá odpočinková zóna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.