Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Porodnice na Obilním trhu otevřela nové pokoje. Umožní maminkám neomezený kontakt s dětmi

Oddělení pro nedonošené děti v brněnské porodnici na Obilním trhu dnes slavnostně otevřelo nové pokoje. Umožní neomezený kontakt mezi maminkami a jejich dětmi, uvedla lékařka oddělení Lenka Oškrdalová. Investice vyšla na 400.000 korun, částí přispěli i rodiče některých dětí.

V prostorách jedenáctého oddělení vznikly dva nové pokoje určené pro společný pobyt nedonošených nebo zdravotně hendikepovaných novorozenců s jejich maminkami. „V ostatních pokojích jsou boxy, u kterých se snažíme o neomezené návštěvy, ale maminky minimálně na dobu odpočinku musí jít mimo oddělení většinou na takzvané ložnice, které jsou o patro výš," uvedla Oškrdalová.

Nové pokoje jsou dva, a to pro pobyt tří matek, kdy jeden pokoj je dvoulůžkový a jeden pokoj jednolůžkový. Jsou určené celkem pro tři až čtyři děti. V pokojích je i rozvod medicinálních plynů umožňující zapojení inkubátorů a přístrojů na případnou ventilační podporu novorozenců. Součástí je koupací nika pro děti vybavená vaničkou a přebalovacími pulty, které budou využívány i pro cvičení vývojové rehabilitace. Samozřejmostí je sociální zařízení, kuchyňský kout a posezení pro maminky.

„Naším cílem bylo vytvořit zázemí pro pohodlný a ničím nerušený pobyt maminek s jejich dítětem. Neonatologické oddělení již pár let disponuje několika lůžky tohoto typu při oddělení intermediární péče 12, ale kapacita je nedostačující," doplnila Oškrdalová.

V České republice se ročně narodí přes 9000 nezralých dětí. Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Brno ošetřuje každým rokem kolem 700 předčasně narozených miminek. Celkem se ročně ve Fakultní nemocnici Brno rodí více než 6000 dětí.

Foto FN Brno, pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky miminko, maminky, FN Brno, Obilní trh, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnice na Obilním trhu otevřela nové pokoje. Umožní maminkám neomezený kontakt s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.