Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město zná vítěze nejlepších návrhů na přestavbu výstaviště

Najít řešení pro areál brněnského výstaviště, které umožní rozvoj veletržní činnosti a oživí jeho méně využívané části – to bylo úkolem mezinárodní urbanistické ideové soutěže vyhlášené městem Brnem v květnu 2017. Organizátorem soutěže byla Kancelář architekta města. Do druhého kola soutěže postoupily z dvaceti celkem čtyři návrhy, které jejich autoři dále rozpracovali. V polovině ledna ocenila nejlepší návrhy odborná porota. Rada města Brna dnes odsouhlasila výsledky soutěže.

První cenu porota neudělila. Druhou cenu získal návrh brněnských architektů Milana Raka a Pavla Rady z projektových kanceláří Archteam a RadaArchitekti. Třetí cena byla udělena architektům z ateliéru AiD team.

Neudělení první ceny není raritou

„Výběr mezi dvěma oceněnými návrhy nebyl jednoduchý, každý z nich má odlišný pohled na možné urbanistické řešení areálu výstaviště. Porota neudělila první cenu, protože žádný z návrhů nevyřešil optimálně zadání soutěže, což je způsobeno především složitostí území výstaviště a jeho okolí. Neudělení první ceny není neobvyklé, pokud jde o takto náročnou soutěž,“ upřesnil městský architekt Michal Sedláček, který byl zároveň členem poroty.

Cílem soutěže bylo najít řešení, které umožní jak úspěšné pokračování veletržních funkcí areálu, tak rozvoj méně využívaných částí a větší přiblížení areálu široké veřejnosti pro každodenní využití. Zadání se týkalo také přilehlého území vozovny dopravního podniku, vodáren i rekreačního areálu Riviéra.

Propojení Lipové a Riviéry pro pěší a cyklisty?

„Ideová urbanistická soutěž splnila to, co jsme od ní očekávali – přinesla portfolio návrhů a témat, která můžeme využít jako podklad pro zadání územní studie. Nejprve je ale potřeba ideje a témata zhodnotit a upravit je tak, aby vyhovovaly požadavkům všech stran, které se na rozvoji výstaviště podílí. Návrhy přinesly například nové řešení západního vstupu areálu nebo návrh skladového a servisního zázemí pro výstaviště. Vzniknout by mohlo nové propojení mezi ulicí Lipovou a Riviérou pro pěší a cyklisty,“ doplnil Sedláček.

Soutěž probíhala jako dvoufázová. V porotě kromě zástupců města a Veletrhů Brno zasedali také nezávislí odborníci s mezinárodními zkušenostmi. Zasedání proběhlo 11. a 12. ledna přímo v areálu výstaviště. K jednotlivým návrhům si porota rovněž vyslechla posouzení přizvanými odborníky na urbanismus, dopravu, provoz výstaviště a ekonomii. Lidé se budou moci s návrhy seznámit na výstavě v následujících měsících.

3. cena - vizualizace návrhu AiD team a.s.


Výsledky urbanistické ideové soutěže „Areál brněnského výstaviště a navazujících území“

1. cena – 2.000.000 Kč – nebyla udělena

2. cena – 1.500.000 Kč udělena návrhu autorů Pavla Rady (RadaArchitekti s.r.o.) a Milana Raka (ARCHTEAM PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ, s.r.o.)

3. cena – 1.000.000 Kč udělena návrhu autorů Jiřího Babánka, Pavla Bainara, Marka Fochera, Mariana Kolaříka a Petra Ondráčka (AiD team a.s.)

- odměna 400.000 Kč udělena návrhu autora Jakuba Ciglera (JAKUB CIGLER ARCHITEKTI, a.s.)

- odměna 150.000 Kč udělena návrhu autora prof. Ing. arch. Ivana Rullera

 

Tisková zpráva | Foto Kancelář architekta města Brna

Štítky výstaviště, nová podoba, soutěž, návrhy, kongresové centrum, architekt, Brno, Brněnské výstaviště, AiD team a.s., Michal Sedláček, Jakub Cigler, Veletrhy Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zná vítěze nejlepších návrhů na přestavbu výstaviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.