Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna se v květnu nejspíš přestěhuje Slovanská epopej

Brněnské výstaviště bude letos hostit velkolepou výstavu k výročí 100 let od založení Československa. Program projektu Re:publika 1918 – 2018 představují v těchto dnech organizátoři v rámci veletrhu GO a Regiontour a při této příležitosti prozradil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) skvělou novinku - město jedná o dočasném vystavení famózní Slovanské epopeje na brněnském výstavišti.

Devadesátiprocentní šance

Návštěvníci výstavu tak budou mít možnost prohlédnout si unikátní velkoformátová plátna Alfonse Muchy, která mnoho let byla v moravskokrumlovském zámku a poté se po tahanicích přestěhovala do Prahy. Avšak jak uvedl mluvčí veletrhů Jiří Smetana, v době, kdy se řešilo, že v hlavním městě ale nejsou adekvátní prostory, které si pro svoje dílo přál malíř, se přemýšlelo o brněnském výstavišti. „Existují plány na to, jak a kde Epopej v areálu BVV umístit. A stále by se daly použít,“ řekl Smetana.

Podle primátora Petra Vokřála je šance velmi dobrá - zhruba 90%. Město nyní jedná o dočasném převozu Muchova veledíla s pražským magistrátem. 

Zapojit se může každý

Výstava Re:publika odstartuje 26. května a skončí 16. června. Brněnské výstaviště obsadí ze značné části. Projekt  připomene vše, co Česko během sta let zažilo: převratné historické momenty, nezapomenutelné osobnosti, slavná vítězství, užitečné vynálezy či bezkonkurenční umělecká díla. Prostor bude také pro příběhy lidí.  Autoři projektu totiž vyzývají veřejnost, aby přispěla svými osobními příběhy a fotografiemi. Vložit je mohou do „Národní kroniky“, jedinečného archivu vzpomínek a snímků, který vzniká napříč celou republikou. Nebo je možné je přinést právě na veletrhy GO a Regiontour na stánek Brna.

Autoři | Foto Etna.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky Brněnské výstaviště, Slovanská epopej, Brno, veletrh, projekt, Petr Vokřál, Go-Regiontour, ANO 2011, Československo, Jiří Smetana, Alfons Mucha, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se v květnu nejspíš přestěhuje Slovanská epopej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.