Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kevin Dahlgren spáchal sebevraždu

Čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren dnes vpodvečer spáchal ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu. Zjistila to ČTK ze tří důvěryhodných zdrojů. Američan Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně čtyři lidi. Odsouzen byl na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

Mluvčí hradecké krajské policie Alena Kacálková ČTK řekla, že ve věznici Valdice vpodvečer zemřel vězeň a policii byla událost nahlášena na linku 158. „K totožnosti mrtvého se nebudeme vyjadřovat. Na místě je výjezd kriminalistů a vše vyšetřujeme," uvedla. Dodala, že bude provedena pitva. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová ČTK potvrdila, že v jedné z věznic zemřel odsouzený. „Případ je nyní předmětem vyšetřování. Bližší informace do ukončení vyšetřování nebudeme komentovat," dodala.

Dahlgren loni v září podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho obhájce v něm navrhoval, aby mladý Američan místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení. Dovolání nepolemizovalo s rozhodnutím o vině.

Tehdy dvacetiletý Dahlgren zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy paké rozhodly o jeho vydání do ČR. Dahlgren, původem z Kalifornie, se v České republice nějakou dobu živil jako učitel angličtiny, zavražděná žena byla jeho sestřenicí.

Američan se již při pobytu ve vazební věznici pokusil pořezat břitem, poté se strážci pokusil vytrhnout obušek. Dahlgrenovi pak strážci dali pouta a Dahlgren následně skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Dahlgren podle zprávy z vazební věznice řekl, že se nechtěl zabít, ale snažil se o vyventilování naštvanosti, tehdy prý uvedl, že se nic podobného už nebude opakovat.

Dahlgrenovo úmrtí není první sebevraždou doživotně odsouzeného vězně ve Valdicích. Například v září 2010 svůj život ve Valdicích ukončil takzvaný lesní vrah tří lidí Viktor Kalivoda.

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím. Trest si za jejími zdmi odpykává přibližně 1100 odsouzených. Věznice od roku 1857 sídlí v někdejším kartuziánském klášteře, celý komplex má rozlohu téměř deset hektarů. Trest si ve Valdicích odpykávají i doživotně odsouzení. Zhruba 40 procent valdických vězňů je zaměstnaných, například při broušení litiny či práci s kartonem, ale také ve vnitřních provozech věznice.

Čtyřnásobná vražda z Brna, kterou Dahlgren spáchal, patří k nejhorším podobným případům v posledních dvou dekádách. Více obětí na jednom místě si vyžádala jen v únoru 2015 střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě, kdy pachatel zabil osm lidí a poté i sám sebe. Čtyři oběti pak měla také střelba na rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku v březnu 2009 (také tehdy nakonec spáchal střelec sebevraždu), v září 2011 pak zavraždila žena v obci Široký Důl na Svitavsku své čtyři děti ve věku dva měsíce až osm let; u soudu dostala doživotí.

Foto ČT | Zdroj ČTK

Štítky Kevin Dahlgren, sebevražda, Valdice, Česko, Brno, okres Jičín, Petra Kučerová, Vězeňská služba České republiky, Nejvyšší soud České republiky, Viktor Kalivoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kevin Dahlgren spáchal sebevraždu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.