Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno má svou první veřejnou skříň a lednici

Sociální projekt Share Point pro Brno dnešním dnem vstupuje do života. Veřejná skříň s oblečením a veřejná lednice s jídlem zdarma poslouží potřebným a všem, kteří chtějí pomáhat. Share Point stojí na Římském náměstí.

S myšlenkou Share Pointu přišly dvě doposud oddělené iniciativy – neformální skupina Veřejné lednice a sociální podnik People in Safety s.r.o., které společně zajistily vytvoření Share Pointu. Obě skupiny také během provozu kontaktního místa zajistí za pomoci dobrovolníků pravidelný dohled a údržbu lednice i skříně. Třetím partnerem projektu je radnice Brna-střed, která Share Point podpořila dotací ve výši 39 000 korun a pomohla se zajištěním vhodného veřejného místa, kde je nyní veřejná lednice a skříň umístěna. Římské náměstní bylo společně všemi vyhodnoceno jako aktuálně nejvhodnější místo v centru města, protože se jedná o přirozené kontaktní místo, které umožní klidné odevzdávání i vyzvedávání sdílených věcí.  

„Úkolem našeho projektu je zviditelnit problematiku bezdomovectví, a přitom zapojit obyvatele Brna do symbolické pomoci v tomto velkém a těžko řešitelném problému. Jde nám o rozmístění skříní ve veřejném prostoru. Aktuálně máme tuto veřejnou skříň a další dvě podobné darujeme lidem z ulice do jejich nových sociálních bytů. Abychom zaujali člověka na první pohled, skříně nám malují brněnští umělci. Naše skříň funguje tak, že v ní je vyhrazen prostor na oblečení a obuv. Každý tam může odkládat nepotřebné oblečení, kterým pomůže potřebným lidem na ulici,“ popisuje Jakub Zaviačič ze sociálního podniku People in Safety s.r.o.

Za veřejnou lednicí stojí neformální tým několika studentů Masarykovy univerzity, kterým není lhostejné plýtvání jídlem a potravinami. „Princip tzv. foodsharingu je v Evropě velmi rozšířený, veřejné lednice najdete na mnoha místech v Německu, třeba v Berlíně je jich několik desítek. V České republice se první lednice objevily v Ostravě, Chrudimi, v Plzni a třeba v Praze, a jsou hojně využívané studenty i staršími lidmi, stejně jako lidmi v nouzi. Jsme rádi, že konečně máme jednu i Brně,“ říká za tým studentů jedna z organizátorek, Tereza Navrátilová.

„Jsem moc rád, že můžeme být u tohoto projektu nápomocní. Mladí lidé, kteří jej připravují, mají můj velký obdiv. Myšlenka sdíleného jídla i sdíleného oblečení v Brně zatím v této formě nebyla uvedena do života, proto považuji dnešní den jako zlomový. Pokud se Share Point osvědčí, pomůžeme zřídit podobných míst více. Věřím také, že si i Brňané tento způsob pomoci potřebným osvojí a budou jej podporovat,“ zhodnotil projekt radní David Oplatek.

Tisková zpráva | Foto MČ Brno-střed

Štítky SharePoint, Brno, lednice, skříň, projekt, jídlo, oblečení, Masarykova univerzita, Německo, Evropa, Česko, Berlín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má svou první veřejnou skříň a lednici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.