Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se opět po roce na chvíli zblázní! Městem se projdou stovky vyznavačů švihlé chůze

Buřinky na hlavě, oblek, kufřík nebo hůlka v ruce a švih! nohou dopředu, nahoru, doleva, za sebe a vpřed. Tak vypadá běžná cesta do práce vyznavače tzv. švihlé chůze, způsoby pěší dopravy, kterou poprvé v 70. letech představil legendární seriál Monty Pythonův létající cirkus. V Brně už se půjde pošesté za sebou a organizátoři chtějí pokořit loňský rekord 250ti chodců.

Silly walk, tedy švihlou chůzí, poprvé světu představil John Cleese ze slavné britské komediální party Monty Python v krátkém skeči. V něm zazní i zmínka o Ministerstvu švihlé chůze ve Spojeném Království. Právě záštitu tohoto úřadu má i brněnský pochod, který je co do tradice i počtu účastníků světovým unikátem.

A jak to vypadá, když se po brněnských ulicích projdou stovky švihlých buřinek? Přijďte se podívat a zapojit se sami! Sraz je v neděli 7. ledna (tedy na Mezinárodní den švihlé chůze) ve 14:45 před Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí. Švihlosti zdar!

Poprvé se chůze objevila v 70. letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus z produkce BBC. V seriálu je také zmínka o dni švihlé chůze, který připadá na 7. ledna. Adam Janodra a Dan Mašek byli zřejmě prvními na světě, kteří pochody organizují pravidelně právě v tento den.

Štítky Silly Walk, Brno, švihlá chůze, Monthy Python, John Cleese, Velká Británie, Mezinárodní den švihlé chůze, Nejvyšší správní soud České republiky, Monty Pythonův létající cirkus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se opět po roce na chvíli zblázní! Městem se projdou stovky vyznavačů švihlé chůze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.