Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Balvany na cestách v Moravském krasu pomohly, nelegálních skládek je méně

Ochránci přírody v Moravském krasu letos zahradili kvůli naváženým odpadkům dvě příjezdové cesty do lesů balvany, odpadu v místech od té doby ubylo. Uzavírání dalších cest by proto mohlo pokračovat. Kras se na jaře každoročně uklízí, letos dobrovolníci naplnili odpadem dva kontejnery.

Ochranáři na konci jara balvany přehradili dvě cesty do lesů vedoucí ze silnice mezi Líšní a Ochozem. „Už to nešlo řešit jinak. Každoročně jsme z těch cest odváželi přívěsný vozík odpadu," uvedl zástupce vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Antonín Tůma. Podle něj je navážení odpadů na místa podél silnic i přes existenci sběrných dvorů a popelnic stálým problémem.

„Pořád jsou spoluobčané, pro něž je pohodlné igelitku s odpadem vyhodit z auta, starý gauč vyhodit do lesa, nebo do luk vyvézt stavební odpad z rekonstrukce bytového jádra," uvedl.

Opatření v podobě balvanů podle Tůmy pomohlo, odpadu od té doby v daných místech téměř nepřibývá. Ochranáři proto vytipovávají další vjezdy do lesů, u kterých by šlo využít stejné řešení. Aktuálně sledují vjezd do lesa mezi oběma uzavřenými cestami. „Ještě to nepřekročilo únosnou hranici, uvidíme, co bude dál. Míst, kde bychom do budoucna zvažovali použití balvanů, je ale více. Záleží na lidech," uvedl Tůma.

Dobrovolníci každé jaro Moravský kras uklízejí, letos zaplnili odpadem dva kontejnery. Většinou jde o plastové lahve. V minulosti našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.
 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky odpad, Moravský kras, les, jaro, Antonín Tůma, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Balvany na cestách v Moravském krasu pomohly, nelegálních skládek je méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.