Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIDEO: Hasiči v Brně testují systém, který jim na křižovatce přednostně rozsvítí zelenou

Brněnští hasiči nyní testují unikátní systém, který nastavuje preferenci k průjezdu křižovatkou vozidlům záchranných složek. Na testování pracují společně i s Brněnskými komunikacemi, dopravním podnikem a zdravotníky.

Principem preference je nastavit zelenou v křižovatce jen ve směru, ze kterého přijíždí vozidlo jedoucí k zásahu. Všechny ostatní směry včetně chodců mají v tu chvíli červenou. „Aktuálně probíhají testy ve třech oblastech města Brna na šesti křižovatkách. Komunikačními jednotkami jsou v současné době vybavena dvě naše vozidla," uvedl za hasiče Bronislav Kocman.

Testovaný projekt by mohl v budoucnu zajistit větší bezpečnost v dopravě pro záchranáře i ostatní účastníky silničního provozu. Díky plynulejšímu průjezdu se také předpokládá zkrácení dojezdových časů vozidel a tím poskytnutí rychlejší pomoci potřebným.

„Testování je unikátní tím, že je použit jednotný celoevropský standard pro komunikaci v dopravě mezi vozidly a dopravní infrastrukturou tzv. V2X (C2X)," doplnil Kocman, V rámci České republiky se pode něj jedná o jedno z prvních použití tohoto komunikačního protokolu pro řízení dopravy.

Autoři | Foto HZS JMK | Zdroj HZS JMK

Štítky Brno, doprava, Dopravní podnik města Brna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči v Brně testují systém, který jim na křižovatce přednostně rozsvítí zelenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.