Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nadační spolek shání peníze na monitor životních funkcí předčasně narozených miminek

Na začátku byla jediná konkrétní pomoc malé holčičce, který potřebovala novou protézu. Z ojedinělého nápadu a dobrého pocitu vznikl nadační spolek Pomáháme. Ten už víc než rok pořádá sbírky a kulturní akce na pomoc lidem v těžké životní situaci nebo institucím, které lidem pomáhají. Aktuálně shání spolek Pomáháme peníze na přístroj, který monitoruje životní funkce předčasně narozených miminek v Brně.

Na počátku holčička z vesnice

Za spolkem Pomáháme stojí Marek Chýla, mladý muž, který před několika lety poprvé zažil, jak naplňující pocit je, pomoci někomu potřebnému. „Když jsem byl jednou na návštěvě u rodičů, mamka se mi zmínila, že u nás v Šanově u Znojma bydlí malá holčička, které museli amputovat jednu nohu. Přitom jí byly jen dva roky," popisuje Chýla.

Holčička se jmenovala Markétka. Kvůli jejímu věku a tomu, jak rychle Markétka rostla, potřebovala každý půl rok novou protézu, což znamenalo pro rodiče obrovskou finanční zátěž. „Tehdy mě napadlo, že sám člověk sice pomoci může, ale když se sejde více lidí a bude se o Markétce vědět, je šance sehnat mnohem více peněz a efektivně jí a její rodině pomoci," dodává Chýla.

Marek proto následně zorganizoval interní sbírku ve velké telekomunikační firmě, kde pracuje. Stejnou částku, na kterou se složili zaměstnanci, pak zaplatila i firma samotná. Na Markétčiny protézy tak vybrali přes 100 tisíc korun.

„Na základě této zkušenosti jsem se rozhodl v tomto pokračovat. Shodou okolností jsem v té době potkal stejného blázna, jako jsem já, Ondru. A tak vzniklo POMÁHÁME," popisuje Chýla setkání se spoluzakladatelem spolku Ondřejem Smolkou.

Charitativní golfový turnaj, vánoční odpoledne pro děti, sbírka na operaci

Od září loňského roku, kdy byl spolek oficiálně zaregistrován, stihli kluci zorganizovat vánoční odpoledne pro děti z pěstounských rodin, sehnat další peníze malé Markétce na speciální léčbu, rehabilitace, chodítko a nové protézy.

Vedle Markétky pak pomohli i další malé holčičce. Anička Králová se narodila se vzácnou vadou tzv. radiální aplazií. Také díky sbírce spolku Pomáháme mohla odletět do amerického Baltimoru na náročnou operaci. Svou záštitu nad činnosti spolku už dal například bývalý ligový fotbalista Petr Švancara nebo herec a moderátor Jan Čenský.

Monitor pro předčasně narozené

Aktuálním cílem spolku Pomáháme je zajistit nový monitor životních funkcí pro Neonatologické oddělení, tedy předčasně narozené děti. Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice na Obilním trhu v Brně potřebuje další monitor, jelikož nyní disponuje velmi malým počtem těchto přístrojů, které ke své práci akutně vyžaduje. Tento přístroj stojí 300 000 Kč a umožňuje u novorozence sledovat základní životní funkce jako je srdeční frekvence, dýchání a tělesná teplota.

Pokud chcete příspět na zdraví a bezpečí předčasně narozených dětí v Brně, můžete poslat dar na transparentní účet 115-3377880267/0100. Každá darovaná koruna bude použita na pořízení monitoru. „Všem, kteří se rozhodli přispět a pomoci, ze srdce děkujeme," uzavírá Chýla.

Foto Pomáháme

Štítky peníze, protéza, Brno, Petr Švancara, Jan Čenský, Znojmo, Šanov, Baltimore

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadační spolek shání peníze na monitor životních funkcí předčasně narozených miminek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.