Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový park pod Hády ponese jméno po padlém brněnském studentovi a letci RAF Richardu Hapalovi

Nový park a největší brněnský park, který vznikne na bývalém odkališti Hády, ponese jméno po padlém studentu a odbojáři Richardu Hapalovi. Takový je výsledek tříměsíčního hlasová ní, v němž veřejnost mohla vybírat z několika možných návrhů.

Vybudování Hapalova parku v lokalitě pod Hády je projekt, na němž společně s podporou vedení města pracují spolek Studentské Brno a Teplárny Brno. „Označení Park Hády jsme brali jen jako pracovní a bylo jasné, že dlouhodobě to není udržitelné, protože plánovaný park se tak nedostatečně odlišoval od pojmenování celé okolní lokality. Oblast Hádů, která se nachází nedaleko odkaliště, je asi sedmkrát větší než námi upravovaná plocha. Navíc do Hádů a jejich chráněných oblastí nezasahujeme. Považovali jsme proto za vhodnější park věnovat osobnosti, která se o něco zasloužila, něco dokázala a je spojená s Brnem,’’ řekl ambasador Studentského Brna Michal Hořínek.

Veřejnost mohla od srpna do konce října hlasovat prostřednictvím internetu nebo osobně v rámci dvou výstav studentských návrhů budoucí podoby parku, které se uskutečnily v Urban centru a ve Společenském sále v městské části Brno-Vinohrady. Nominováno bylo celkem pět osobností, jejichž jméno mohl park nést. „Naším favoritem byl profesor Vladimír List, který se zasloužil o progresivní podobu teplárenství v Brně a pomohl ke zlepšení životního prostředí v našem městě. Rozhodlo ale hlasování a vybraný název se nám také líbí. Bude odkazovat ke studentům, kteří se v tomto případě stali hybateli celého projektu,’’ uvedl generální ředitelTepláren Petr Fajmon.

,,Myslíme si, že právě vzniká úplně nová souvislost mezi studenty a odkalištěm. Studenti projekt vymysleli, studenti jej navrhli a studenti se budou podílet na jeho realizaci. V této spojitosti bychom rádi odkázali na hodnoty, které jsou pro nás důležité, ty vložili do nového parku a zároveň tím ocenili studenty, kteří zemřeli, abychom dnes mohli mít svobodný stát,’’ řekl Michal Hořínek. Profesor List a ostatní nominované osobnosti budou mít v parku pamětní místo, kde budou uvedeny jejich příběhy.

V současné době probíhá výběrové řízení na hlavního projektanta, který dopracuje spolu se studenty jejich vítězný návrh, podle něhož se bude Hapalův park realizovat. V zimních měsících proběhne mapování lokality a kontrola stavu dřevin. V jarní fázi pak začne zpřístupnění oblasti a aktivace středu parku, tak aby do něj v létě mohli první návštěvníci. Realizace bude v etapách probí- hat i v roce 2019. ,,Park chceme vytvářet postupně a budeme respektovat současný krajinný ráz. Zároveň chceme zapojovat i veřejnost. Ta nám může dát zpětnou vazbu ohledně rozmístění navrhovaných multifunkčních prvků, které lze využít například k sezení a odpočinku nebo jako prolé- začky, pískoviště, trampolíny, záhonky atd.,’’ uvedl Vojtěch Urban, jeden z autorů vítězného návrhu.


Mladý letec se nedožil ani 23 let

Richard Hapala byl student Vysoké školy zemědělsko-lesnické v Brně (dnešní Mendelova univerzita v Brně), který po uzavření vysokých škol odešel ze země do exilu a stal se součástí 311. československé bombardovací perutě královského letectva Royal Air Force. Hapala se narodil v obci Staříč (okres Místek), poté se rodina přestěhovala do Brna-Řečkovic. Zde byl aktivní v Řečkovickém Sokolu a Svazu junáků a skautů RČS.

V Brně absolvoval I. čs. státní reálku, kde v roce 1936 složil úspěšně maturitní zkoušku. Poté nastoupil na vojenskou službu v Prostějově, zde dokončil školu pro důstojníky letectva v záloze. Později se stal poručíkem letectva československé armády. Na podzim roku 1939 nastoupil na studium zemědělského inženýrství. Školu bohužel nikdy nedokončil, po uzavření vysokých škol odešel do exilu.

Jeho cesta vedla přes Francii do Velké Británie. Jednou z písemných zmínek o jeho cestě je např. zápis v deníku Vlasty Rajtharové, která se po pádu Francie plavila spolu s Hapalou lodí do Liverpoolu. Po připlutí se ucházel o místo v RAF. Po přijetí nastoupil výcvik navigátora bombardovacích letounů, který v říjnu roku 1940 úspěšně dokončil.

Sestřeleni vlastím stíhačem

Zařazen byl k 311. československé bombardovací peruti, a ta se mu také stala osudnou. V noci z 1.7. na 2.7. 1941 se Ing. IM Hapala zúčastnil jako navigátor letounu Wellington se šestičlennou posádkou náletu na Cherbourgh. Tento letoun byl při návratu omylem sestřelen anglickým stíhačem u Lower Park Farm u Mere v hrabství Wiltshire. Nikdo z posádky sestřelení nepřežil. Richard Hapala byl pohřben na hřbitově Devizes Road v Salisbury dne 7.7.1941. V roce 1946 obdržel titul Ing. in memoriam.

Foto MMB | Zdroj Studentské Brno

Štítky Royal Air Force, Brno, projekt, Teplárny Brno, vysoká škola, Vladimír List, Francie, Vojtěch Urban, Mendelova univerzita v Brně, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový park pod Hády ponese jméno po padlém brněnském studentovi a letci RAF Richardu Hapalovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.