Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V režii studentů: Brněnský sedmnáctý nabídne hudební a divadelní vystoupení či lampionový průvod

Studenti pěti brněnských univerzit se u příležitosti výročí sametové revoluce znovu spojí. Uspořádají vzpomínkovou akci na náměstí Svobody s následným lampionovým průvodem na Kraví horu. Další tým pořadatelů chystá na 17. listopadu průvod městem, koncerty a projevy politiků i umělců u Janáčkova divadla.

Studentská akce dostala název Brněnský sedmnáctý. Cílem je připomenout hodnoty spjaté s listopadovými událostmi let 1939 a 1989, ale také poukázat na problémy současné společnosti. Studenti pěti škol se shodli, že je zbytečné pořádat více oddělených akcí a že bude lepší se spojit. „Brnu akce tohoto typu rozhodně chybí," uvedl ambasador spolku Studentské Brno Michal Hořínek.

Program začne v 15.30 na náměstí Svobody. „Na místě se účastníci můžou těšit na hudební vystoupení a satirické divadlo studentů z JAMU. Zazní zde projevy historiků, pamětníků, studentů, akademiků, ale i komentátorů současného dění," řekl studentský člen Akademického senátu JAMU Stanislav Čaban. Pomyslným zlatým hudebním hřebem celého odpoledne bude vystoupení jednoho z nejlepších českách hudebníků posledních dekád Davida Kollera.

V 18 hodin program pokračuje průvodem na Kraví horu. Bude mít několik zastávek na významných místech s komentářem historiků a pamětníků. „Průvod a celý Brněnský sedmnáctý není jen pro studenty, ale i pro rodiny s dětmi, seniory a vůbec pro každého, kdo bude chtít společně s námi zavzpomínat na historické okamžiky a připomenout si, proč vůbec vznikly a zapsaly se do naší historie," uvedla Kateřina Holíková z Nadačního fondu studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Den boje za svobodu na různé způsoby

Hodnoty 17. listopadu má připomenout i další akce, která začne v 16:00 průvodem od Janáčkova divadla přes centrum města. Od 17 hodin přijdou na řadu řečníci, poté hudba. Mezi pozvanými řečníky jsou podle facebookové události politici z KDU-ČSL, Starostů a nezávislých či Strany zelených, ale také umělci jako spisovatel Martin Reiner a režisér Vladimír Morávek.

Oficiální slavnostní shromáždění ke Dni boje za svobodu a demokracii se uskuteční už v 10 hodin. Akce se bude konat u památníku před budovou krajského soudu.

Do ulic vyjdou také studenti, absolventi a učitelé gymnázia ve Vídeňské ulici. Jejich průvod vyrazí v 16 hodin od budovy gymnázia přes Mendlovo náměstí do centra města na nádvoří Nové radnice, kde zazní krátké projevy a státní hymna.

Foto Brněnský sedmnáctý | Zdroj ČTK

Štítky Janáčkovo divadlo, Sametová revoluce, Kraví hora, Náměstí Svobody, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, David Koller, Vladimír Morávek, Martin Reiner, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V režii studentů: Brněnský sedmnáctý nabídne hudební a divadelní vystoupení či lampionový průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.