Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnské studentky obdržely ocenění České hlavičky

Studentky Gymnázia Brno-Řečkovice Kateřina Kudličková a Magdaléna Kadlecová převzaly v pondělí večer v Sonu Centru cenu v 11. ročníku České hlavičky 2017. Spolu s nimi také další čtyři studenti ze středních škol ČR. Podle poroty dosahují oceněné výzkumy až na úroveň doktorských prací.

Kateřina Kudličková získala ocenění za zkoumání proteinů z rodiny RNFT, které mohou souviset s rozvojem chronické lymfocytární leukémie. Magdaléna Kadlecová se své práci věnovala takzvané nemoci motýlích křídel a jejímu vlivu na život pacientů.

České hlavičky organizuje společnost Česká hlava PROJEKT ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Vysokou školou ekonomickou v Praze a sponzorskými partnery projektu. Je určen pro začínající vědce do 19 let.

Ocenění Česká hlavička má zabránit tomu, aby česká věda přicházela o talenty. „Nemůžeme si to dovolit. Zase tolik jich nemáme," zdůraznil za pořadatele Václav Marek.

České hlavičky jsou odvozené je od mateřského projektu Česká hlava, která se zaměřuje na popularizaci vědy v ČR a daří se mu zvyšovat společenskou prestiž vědeckých a technických pracovníků.

Oceněné projekty dosahují úrovně doktorských prací na vysoké škole

Podle poroty dosahují některé výzkumy středoškoláků oceněné Českou hlavičkouaž na úroveň doktorských prací.  Vedle brněnských studentek získala ocenění za bádání o židovském školství v 18. a 19. století Anna Sedláčková z Lepařova gymnázia v Jičíně. Prozkoumala množství archivních pramenů. Jičínský archiv označuje s nadsázkou za svůj druhý domov.

Tereza Kačerová z Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 se věnovala molekulární diagnostice plicních onemocnění. Navrhla biočip pro rychlou a přesnou diagnostiku z vydechovaného vzduchu. Jejím snem je udělat z něj komerčně
prodávaný produkt. Cesta ale bude ještě dlouhá, uvědomuje si Kačerová.

Na kvasinky rodu Candida se zaměřil Jan Blaha z Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč. Jde o nebezpečné patogeny, které ohrožují především pacienty s oslabenou imunitou. Blahův výzkum se týká látek, které v budoucnu mohou pomoci v boji proti kvasinkám.

Porota ocenila také Kamila Mudruňku k Gymnázia Pardubice za vývoj software CSE-Lab. Program se hodí třeba na měření a analyzování fyzikálních pokusů a porovnání výsledků s teoretickým modelem. „Vždycky mě zajímala matematika a fyzika, chtěl jsem vědět, jak věci fungují, proč to tak je," řekl o sobě Mudruňka.

Mnozí dřívější laureáti už profesionálně působí ve výzkumu, řadu angažovaly velké firmy. K úspěšným laureátkám patří třeba Hana Sedláčková. Obdržela prestižní ocenění přezdívané Nobelova cena pro mladé, a to za zkoumání bílkoviny RECQ4, jejíž mutace způsobuje dědičné onemocnění Rothmund-Thomsonův syndrom. Další laureátka Karina Movsesjan v září získala jednu ze tří prvních cen Evropské unie pro mladé vědce za letošní rok.

Foto MMB | Zdroj MMB, ČTK

Štítky české hlavičky, ocenění, výzkum, Brno, projekt, Česko, Gymnázium Brno-Řečkovice, Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Vysoká škola ekonomická v Praze, Jan Blaha, Tereza Kačerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské studentky obdržely ocenění České hlavičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.