Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně dnes začíná košt svatomartinských vín

Vinaři dnes otevřou první lahve svatomartinského vína, celkem jich bude na trhu podle odhadu Vinařského fondu 2,2 milionu, tedy o něco méně než loni. Hlavní košt se chystá v Brně na náměstí Svobody. Svátek svatého Martina se ale bude slavit po celé republice.

Velkolepý svatomartinský průvod projde v podvečer již tradičně Jihlavou a třeba ve Valticích na zámku se koná Svatomartinský ples, kde by měl zazpívat Karel Gott. S mladými víny jsou spojené i gastroslavnosti, hlavním chodem hodů je svatomartinská husa.

Vína budou mít letos poprvé na vršku lahve kalich s českou vlaječkou, což souvisí s novým vinařským zákonem. Na trhu budou mít převahu svatomartinská vína z Moravy, kterých bude 372. Svatomartinských vín z Čech ochutnají lidé
jen sedm.

Na brněnském náměstí Svobody otevřou vinaři první láhev v 11:00. Ještě předtím čeká zájemce žehnání vína na Petrově, odkud vyjde kolem 10:30 průvod v čele se sv. Martinem na koni. Letos ho bude představovat herec Městského divadla v Brně Martin Sláma.

Svatomartinské hody a trhy se konají také například ve Zlíně, Znojmě, Vizovicích, Buchlovicích či v Českém Krumlově. Vína od českých i moravských vinařů ochutnají také návštěvníci vinice svaté Kláry v Praze. Na Rašínově nábřeží se pak koná festival mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa" a na Letné v Národním zemědělském muzeu akce "Letenská husa a košt svatomartinského vína", která připomene typické svatomartinské tradice, pokrmy a mladá vína.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, anebo s ní uzavírali nové smlouvy, stejně jako obec s pastýřem. Chasa měla volno a slavilo se posvícení. Svatomartinské období bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Na mnoha místech se konaly poutě.
 

Foto Česká televize | Zdroj ČTK

Štítky Brno, svatomartinské víno, víno, husa, Náměstí Svobody, Karel Gott, Česko, Jihlava, Valtice, Svatomartinské hody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně dnes začíná košt svatomartinských vín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.