Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnské Vánoce 2017: kluziště pod Joštem, vánoční šalina nebo pochod rakouských čertů

Vánoce pomalu a jistě klepou na dveře. Adventní svátky Brno doslova pohltí. Trhy obsadí hned čtyři náměstí v centru - Zelňák, Moravák, Svoboďák a po úspěchu z minulého roku i Dominikánské náměstí. Pestrý program nabídnou i Vánoční Veletrhy na výstavišti. Parádními novinkami letošního roku bude bezesporu velké kluziště pod sochou Jošta a pochod děsivých rakouských čertů na Zelňáku.

Dočasný konec parkování. Dominikánské náměstí se promění v trhy ve vídeňském stylu

Dobré jídlo a pití, dřevěný betlém, Ježíškova pošta, v pozadí toho nasvícená Nová radnice a kostel sv. Michala. Tuto neopakovatelnou vánoční atmosféru opět nabídne Dominikánské náměstí. Po úspěšném loňském pilotním provozu se letošní trhy rozšíří na celou jeho plochu. Stávající parkoviště se tak na pár týdnů promění v reprezentativní tradiční městský trh ve stylu Vídně.

Dominikánské náměstí je v Brně nováčkem mezi tradičními vánočními tržišti a návštěvníci si ho rychle oblíbili. Loni se trhy odehrávaly pouze v jeho dolní části. Letos se celé náměstí promění od 10. 11. 2017 do 6. 1. 2018 v pěší zónu a poskytne návštěvníkům ještě širší nabídku (nejen) gastrozážitků. Náhradní parkovací místa nabídne nedaleký Domini Park. 

Dominikánské jako gastrocentrum a zábavy pro rodiny s dětmi

Stejně jako loni bude Dominikánské náměstí představovat gastronomický středobod Brněnských Vánoc. Kulinářské speciality či staročeskou klasiku si budou moci návštěvníci vychutnat v klidu a pohodě, stranou hlavního dění na náměstí Svobody. Nabídku stánků doplní komfortní konzumační zóny, třeba na terase kostela sv. Michala. 

Nově se letos z Dominikánského náměstí stane hlavní cíl pro rodiny s dětmi. Ze Svoboďáku se sem přesunou největší dětská lákadla – Ježíškova pošta, ZOO koutek se živými ovcemi a kozami, kolotoč a také úplně nový vyřezávaný dřevěný betlém.

Moravák netradiční a krásný. Pod sochou Jošta vyroste veřejné kluziště

Advent na Moraváku bude probíhat v podobném duchu jako loni. Chybět nebudou opět velkokapacitní šapitó od ateliéru Chybik+Kristof, centrální bar a betlém, který vytvoří studenti scénografie brněnské JAMU. Návštěvníci tam opět najdou společný kulturně obchodní prostor, ve kterém se potkají kvalitní řemeslníci, obchodníci s tematickým zbožím, vynikající gastronomie a bohatý kulturní program.

„Letos se hodně zaměříme na podporu a spolupráci s neziskovými a charitními organizacemi. Přijďte navštívit například charitativní antikvariát, ale i mnohé další akce a organizace,“ zve na Moravské náměstí Tomáš Pavčík, ředitel pořádající organizace.

Letošní brněnskou vánoční novinkou je také kluziště o velikosti 800 m2 na Moravském náměstí. Do provozu bude uvedeno v prvním prosincovém týdnu a bruslit se bude i pod sochou Jošta. „Nová technologie, kterou městská část nakoupila, umožní na kluzišti bruslit i při teplotách až 13  °C, což je opravdu nestandardní a nabízí Brňanům šanci pořádně si letos zabruslit," uvedla místostarostka brněnského středu Michaela Dumbrovská.

Zelňák sází na tradici. Hitem budou děsiví čerti

Advent na Zelňáku se i letos bude držet tradičního a osvědčeného konceptu, tedy prezentace tradičních lidových řemesel a kvalitního sortimentu, adventních zvyků a symbolů. Důraz chtějí organizátoři klást také na estetiku akce, a to od provedení prodejních stánků včetně nabídkových tabulí, až po tematicky vhodné kostýmy prodejců či grafickou identitu akce v adventních barvách a stylizaci. Novinkou bude propojení adventních trhů s Tržnicí Brno. Stánky budou postaveny tak, aby netvořily bariéru, ale naopak zvaly návštěvníky i do tržnice, jež bude průchodná až na nádvoří Staré radnice.

Návštěvníci se můžou těšit na představení vánočních zvyků cizích zemí formou divadelních scének, zpěvu koled či ochutnávek vánočních pokrmů. Novinkou budou také herecká vystoupení s názvem: Brněnské pověsti ožívají, kdy herci ztvárňují vybrané pověsti mezi návštěvníky přímo na tržišti, a zároveň probíhá vědomostní soutěž: Hádej brněnskou pověst o sladké ceny. A společně s dětmi se pokusíme o rekord při vytváření největšího seznamu přání – dopisu Ježíškovi.

Největším trhákem začátku adventních trhů budou dozajista tzv. Krampus čerti z Rakouska. Víc než stovka ďábelsky oblečených, nesmírně děsivých čertů projde Zelňákem při zahajovacím večeru trhů 24. listopadu. 

Vánoční šalina nesmí chybět

Adventní centrum Brna i letos ozdobí vánoční šalina. „Loni jsme ji společně s Dopravním podnikem vymysleli a byli jsme překvapení, jak pozitivní ohlasy tramvaj vyvolala. Proto i letos vánoční tramvaj do brněnských ulic vyjede,“ dodal místostarosta brněnského středu Jiří Švachula.

Svoboďák centrem všech oslav

Středobod města zůstane i nadále místem energických oslav, kde se Vánoce zahájí ve velkém. Významní hosté, světelná show, živá hudba, pozdravy osobností. Velké podium bude obsazeno po celou dobu adventu a nabídne pravidelný a pestrý výběr kvalitních a k předvánočnímu období vhodných hudebních žánrů.

Největší náměstí nabídne široký sortiment dárkových předmětů i kvalitního různorodého občerstvení, které mají návštěvníci nejraději. Ze Svoboďáku se stane prostor pro venkovní večírek. Zimní bar nabídne vánoční koktejly, malé podium nabídne pravidelné večery s živou elektronickou hudbou. Organizátoři slibují vánoční party v ulicích. Na Svoboďáku se také poprvé představí vánoční design market, který mohli lidé loni navštívit na Radnické ulici. 

Vánocemi ožijí i veletrhy

Svou vánoční atmosféru zažije mezi 8. a 17. prosincem také brněnské výstaviště. Vánoční veletrhy na výstavišti nabídnou především inspiraci pro nákup dárků a široký sortiment zboží – od oblečení, hraček, knih, potřeb do domácnosti až po kosmetiku. Prezentovat se bude téměř 400 prodejců. „Oblíbený je také řemeslnický jarmark, ve kterém si návštěvníci mohou pořídit výrobky přímo od tvůrců," uvedl mluvčí Veletrhů Michal Svoboda. Chybět nebudou ani gastronomické stánky.

Pro návštěvníky si na výstavišti připravili řadu hudebních vystoupení. Na podiu v pavilonu F zahraje Milan Peroutka s kapelou Perutě, Martin Harich, Voxel, Pokáč, Marian Vojtko nebo Pavlína Filipovská. Pro děti je připraveno vystoupení Jů a Hele. 

Kuchyňské studio a show s MasterChefem

„Nejvýraznější změnou oproti loňským ročníkům je především nová grafická podoba. Na návštěvníky však čekají i další novinky," doplnil Svoboda. Vznikne zde například kuchyňské studio, kde se zájemci dozví vše o vánočním cukroví, pokrmech z kapra a dalších vánočních specialitách. Konat se budou také kulinářské show MasterChefa Petra Jonáše. Novinkou budou i workshopy v řemeslnické dílně – návštěvníci se naučí vytvářet vlastní dekorace a připraveny budou také ukázky balení dárků. 

Začátek již za necelá dva týdny

Oficiální zahájení celých Brněnských Vánoc připadá na podvečer 24. listopadu, kdy se na Svoboďáku i Zelňáku rozsvítí vánoční stromy. Následující trhy potrvají do 23. prosince. Stánky budou  otevřeny každý den do 9.00 do 21.45. 

Ekologicky ohleduplné osvětlení i občerstvení 

Vánoční atmosféru v ulicích podtrhuje každý rok stylové osvětlení. Letos bude jednoduché, založené na teplé bílé barvě. Brno volí energeticky velmi úspornou variantu LED diod, kterých bude v centru rozmístěno více než půl milionu. Aby bylo do adventu vše připraveno, instalují jej zaměstnanci Technických sítí postupně už nyní.

S ohledem na přírodu město před dvěma lety zavedlo plošně na všech adventních trzích také systém vratných obalů. Jednorázové nádobky nahradily stylové vratné hrnky nebo kelímky z tvrdého plastu. 

Autoři | Foto Advent na Moraváku, Tomáš Hrivňák, Pavel Gabzdyl, MMB, Miroslav Toman | Zdroj MMB, Brno-střed, BVV

Štítky Vánoce, Brno, vánoční trhy, program. kluziště, bruslení, program, socha, kongresové centrum, Michal Svoboda, Dominikánské náměstí, Ježíšek, advent, Pavlína Filipovská, Martin Harich, Milan Peroutka, Marian Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Vánoce 2017: kluziště pod Joštem, vánoční šalina nebo pochod rakouských čertů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.