Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Brně se opět objevily podvodnice s falešnou sbírkou pro neslyšící

Smutné oči, posunky naznačující sluchový hendikep a formulář opatřený logem vozíčku pro větší důvěryhodnost. Po vyplnění osobních údajů pak prosba o finanční příspěvek. Scénář je téměř vždy totožný a jak naznačují indicie z předchozích let, za falešnými sbírkami stojí většinou kriminální skupiny z Rumunska. O jedné takové sbírce pro neslyšící a zdravotně postižené jsme vás naposledy informovali na jaře. Jak se ale zdá, čas od času podvodníci vrací. Na skupinku mladých žen, které tahají z Brňanů peníze, nás nyní upozornil čtenář Filip M.

„Po Brně se teď v posledních dnech pohybuje gang, pravděpodobně z Rumunska nebo Moldávie. Mladé dívky z toto gangu chodí s petičním podpisovým archem na podporu neslyšících a zdravotně postižených. Sami se u toho tváří, že jsou neslyšící a chtějí od lidí vyplnit osobní data a jejich podpis, jako vyjádření podpory," popsal nám o víkendu čtenář Filip M., kterému se dokonce v sobotu odpoledne povedlo dvě podvodnice s formuláři natočit. Operovaly totiž zrovna na parkovišti před Bauhausem na Heršpické ulici.

Dívky přitom postupovaly přesně tak, jak popisují zprávy z ostatních částí republiky z předchozích měsíců a let. „Po té, co se jim lidé podepíšou, začnou z nich velmi rafinovaným způsobem vymáhat peníze. Vzhledem k tomu, že podpisový arch vypadá velmi autenticky a dokonce se prokazují jakousi kartičkou pro zdravotně postižené, hodně lidí se na to nachytá. Zejména starší lidé," upřesnil Filip M. „Za cca patnáct minut, co jsme na parkovišti stáli se nachytlo hned několik lidí," dodal.

Podvodníci zmizí do několika minut

„Čas od času oznámení o falešných sbírkách na parkovištích přijímáme. Avšak je problém chytit pachatele při činu. Zmizí většinou velmi rychle," uvedla policejní mluvčí Andrea Cejnková. Stejný problém mají i brněnští strážníci. „V posledním měsíci jsme přijali tři oznámení o osobách, které údajně opět vybíraly peníze na falešnou sbírku. Přestože ve všech případech hlídka dorazila na místo nejpozději během deseti minut, podezřelí už se na místě ani nikde v okolí nenacházeli," prohlásil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.



Podvodníci přitom bývají stále obezřetnější a prchají při sebemenším náznaku, že by někdo mohl zavolat policii. „Proto doporučujeme svědkům zatelefonovat co nejdříve, dobře si zapamatovat popis podezřelých nebo směr, kudy odcházeli. Na samotný telefonát je ale vhodnější se mírně vzdálit, aby falešní výběrčí neutekli," radí ohlašovatelům mluvčí.

Operují po celé republice

Tento druh podvodu mají v Česku nejčastěji na svědomí rumunské skupinky zlodějů. A mají s nimi co dočinění i další města. Úřadují v Mostě, Plzni i Praze. Kolegové z Liberecké Drbny dokonce chytili jednoho z rumunských podvodníků těsně po zadržení policisty.

Všude přitom používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už přes šest let vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý legální výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.  

Foto Filip M, Petr P., MP Brno (ilustrační)

Štítky Falešná sbírka, Gang, Rumunsko, Brno, podvod, peníze, Bauhaus, Moldávie, Česko, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně se opět objevily podvodnice s falešnou sbírkou pro neslyšící  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.