Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V Brně zaniklo 35 nepovolených heren, dalších 28 zatím pokračuje

V Brně pokračuje v provozu nejméně 28 heren bez povolení ministerstva financí. Dalších 35 nelegálních provozoven v posledních letech ukončilo činnost, ukázal investigativní průzkum, který pro magistrát zpracoval Nadační fond proti korupci.

„Nelegální hazard je na ústupu," řekl dnes novinářům Janusz Konieczny z fondu. Díky výzkumu jsou podle Konieczného k dispozici fakta včetně obrazové dokumentace, kterou dostala Celní správa. Podle náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) jsou získaná data důkazem, že tažení proti hazardu se v Brně vyplácí a že nelegální herny lze postupně vytlačit. Věří, že na zbývajících adresách nepovoleného hazardu jsou razie jen otázkou času.

„Naší ambicí je zpracovat tyto studie rovněž pro řadu dalších měst či obcí, vše bude záležet na jejich zájmu," uvedl Konieczny. Spolek Občané proti hazardu dnes spustil také mapu, kde může kdokoliv nahlásit nelegální automaty, případně zjistit, které herny jsou povolené, a které nikoliv. Že by mapa paradoxně sloužila hráčům jako průvodce městem, se spolek neobává. "Gambler nic takového nepotřebuje," řekl zástupce spolku Martin Svoboda, který má za sebou závislost na automatech.

Průzkum Nadačního fondu proti korupci v Brně zahrnoval 63 adres, kde v minulosti město Brno nebo Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) evidovalo nelegální hernu. Konieczny automaty natáčel mobilním telefonem, někdy využil i skrytou kameru. Dostal se i do soukromého klubu, kde každý nový návštěvník musí mít doporučení někoho, kdo už tam chodí.

Na území Brna ubývá také legálních hracích přístrojů registrovaných na ministerstvu financí. Na konci roku 2013 jich byly necelé 3000, letos v červenci mělo povolení 52 hracích přístrojů v 16 hernách či kasinech. Jejich počet dále klesá, uvedl Hollan.

Foto ilustrační, pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Brno, herna, Nadační fond proti korupci, hazardní hra, Matěj Hollan, Janusz Konieczny, Žít Brno, Martin Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zaniklo 35 nepovolených heren, dalších 28 zatím pokračuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.