Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Přetírání i překrytí růžového tanku plachtou zůstanou bez trestu

Případ natírání růžového tanku v Brně nazeleno zůstane bez trestu. Úřad městské části Brno-střed dospěl k závěru, že členové brněnského vojenského klubu historický bojový stroj nijak nepoškodili. Pokutu nedostanou ani aktivisté, kteří tank překryli plachtou. O rozhodnutí úřadu informoval web Lidovky.cz.

Růžový tank stojí na Komenského náměstí v Brně před evangelickým chrámem od 11. května. Exponát je součástí výstavy Kmeny 90 a do Brna byl přivezen z Prahy. Část tanku přemalovali 20. května členové brněnského vojenského klubu. Tři z nich zadrželi přivolaní policisté, a případ byl předán přestupkové komisi Brno-střed.

Komise nyní dospěla k závěru, že tank přemalováním nijak neutrpěl. „Vzhledem k tomu, že byla barva omyvatelná, došlo k jejímu odstranění a nedošlo tak k žádné škodě, ani zde nebyla shledána zásadní společenská škodlivost, byl tento přestupek odložen bez udělení pokuty," sdělila Lidovkám.cz mluvčí úřadu Kateřina Dobešová.

Bez trestu zůstanou také další dva incidenty související s růžovým tankem v Brně. V prvním případě byl na hlavni tanku zavěšený pletený transparent. Ve druhém případě byl stroj překrytý modrou plachtou s nápisem Slušní lidé. K této akci se na sociálních sítích přihlásilo stejnojmenné hnutí. „Tyto přestupky ale byly z důvodu nezjištění konkrétního pachatele odloženy," uvedla Dobešová.

Růžový tank je dílem Davida Černého, Moravská galerie z něj učinila nejviditelnější součást výstavy Kmeny 90. Původně to byl tank Rudé armády, který v Praze dlouho připomínal její triumf nad nacismem v druhé světové válce. Černý mu na začátku 90. let dal růžový nátěr. Od vystavení v Brně poutá tank značnou pozornost, objevilo se více pokusů na něj umístit různé nápisy či transparenty. Je střežený kamerovým systémem.

Zdroj ČTK, Lidovky

Štítky Brno, Brno-střed, Praha, David Černý, druhá světová válka, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přetírání i překrytí růžového tanku plachtou zůstanou bez trestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.