Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnskou zoo obohatila mláďata zebry a lamy vikuňa

Hned dva přírůstky hláís brněnská zoo. Ve středu ráno přišla a svět malá samička zebry Grévyho. Následovala tak malou lamičku vikuňa, jež se narodila zhruba před týdnem. Obě mláďata jsou zdravá a mají se čile k světu.

Matkou malé zebry je klisna Lady, nejzkušenější ze tří samic brněnského stáda. Mládě přišlo na svět přímo ve výběhu, pozorní návštěvníci tak mají možnost sledovat jeho první, zatím vratké kroky.

 

Původním domovem zebry Grévyho jsou travnaté a křovinaté savany Kenyi a Etiopie. Je ze všech zeber největší, má jemné husté pruhování, mohutnou stojatou hřívu a výrazně velké ušní boltce. Vhodné prostředí pro zebry Grévyho rychle mizí kvůli rozšiřování chovů hospodářských zvířat a nadměrného využívání pastvin. Bohužel, zebry Greévyho jsou loveny pro maso. Stavy zvířat se v přírodě rychle snižují, podle posledních odhadů žije v přírodě jen něco málo přes 2500 jedinců.

Po dvouleté přestávce malá vikuňa

Malá samička přišla na svět před týdnem a má se čile k světu. Prvních pár dní strávila pouze s matkou, ale až trochu zesílí, chovatelé nechají celou rodinu pohromadě. Mládě vikuni se v Brně narodilo po dvouleté přestávce.

 

Lama vikuňa má velmi jemnou srst zlatohnědé barvy. Vlákna získaná ze srsti vikuní jsou jemnější než kašmír a přitom jsou velmi pevná. Vikuně jsou velmi dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí nejen kvalitou srsti, ale i vlastnostmi krve. Krevní barvivo hemoglobin, obsažené v jejich krvi, účinněji váže kyslík a krev tak obsahuje více červených krvinek než u jiných savců.

Štítky zebra, Zoologická zahrada Brno, Etiopie, Keňa, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou zoo obohatila mláďata zebry a lamy vikuňa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.