Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Do Noci kostelů se v brněnské diecézi zapojí sto osmdesát kostelů

Do devátého ročníku Noci kostelů se v pátek v brněnské diecézi zapojí 180 kostelů. Oproti loňskému roku to je o 24 více. V Brně akci doplní speciální šalina, kde bude návštěvníky čekat doprovodný program.

Speciální šalina, vyjede z Joštovy ulice. Bude projíždět centrem, moderátor hosty upozorní na kostely v centru a program Noci kostelů. Hosté se budou u šaliny střídat, konkrétně před kostelem svatého Tomáše v Joštově ulici. Hosty budou například spisovatelka Hana Pinknerová nebo brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Podle něj je Noc kostelů určena těm, co kostely pravidelně navštěvují, i těm co hledají pevný bod svého života. „U mnoha lidí je tento pevný bod setkání s Bohem," uvedl Cikrle. Podle něj je smyslem Noci kostelů "vstoupení do určitého tajemství duchovního světa".

Jen v Brně se do Noci kostelů zapojí 43 míst, loni jich bylo 50. Část programu je zaměřená na varhany a kostelní kůry. Například v katedrále sv. Petra a Pavla je možné se zaposlouchat do podmanivých tónů 5964 píšťal jedněch z největších varhan na Moravě. Královský nástroj rozezní chrámy také v Jihlavě, Znojmě, Třebíči nebo v Miroslavi na Znojemsku a Vranově u Brna.

Tradičně největší zájem bývá o možnost navštívit jinak nepřístupné věže. V programu je například kostel v Křenové nebo kostel sv. Cyrila a Metoděje v Židenicích. Kompletní program najdou zájemci na webu Noci kostelů.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Noc kostelů, kostel, Brno, Vojtěch Cikrle, Hana Pinknerová, Kostel svatého Tomáše, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Noci kostelů se v brněnské diecézi zapojí sto osmdesát kostelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.