Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Staveniště nového sálu zažilo svůj první opravdový koncert

Ze stavební jámy v místech, kde má vyrůst nový brněnský koncertní sál, se dnes ozvaly tóny skladby Bugatti step od Jaroslava Ježka. Na první pohled se mohlo zdát, že muzicírují dělníci. Helmy a reflexní vesty však maskovaly hudebníky z Filharmonie Brno, kteří natáčeli spot na podporu koncertního sálu.

„Bugatti step jsme vybrali proto, že je tam dominantní klavír a chtěli jsme zapojit sólistu sezony, klavíristu Igora Ardaševa," řekla Kateřina Konečná, PR manažerka projektu Sál pro Brno. Druhým důvodem pro volbu skladby je volná vazba na Brno. Ježek se nechal inspirovat vozem značky Bugatti, ve kterém vyhrál francouzský automobilový závodník Louis Chiron závod na Masarykově okruhu.

Na dno jámy, kde zatím stavbaři budují podzemní garáže, dnes jeřáb nejprve spustil klavír, poté jej přiklopil velkou bednou. Do následného provedení Ježkovy skladby se zapojila třicítka hudebníků, shora je sledovaly desítky zvědavců.

Brněnská radnice očekávala, že vláda do konce května definitivně rozhodne o peněžní podpoře nového koncertního sálu. Zatím se to ale nestalo, čekání pokračuje. Pokud stát peníze neposkytne, uvažuje město také o úvěru. Podle uzavřeného memoranda má stát vynaložit 600 milionů korun, celkové náklady 1,256 miliardy korun dorovná Brno s přispěním kraje.

Město zároveň pokračuje v hledání projekčního týmu pro nadzemní část stavby včetně sálu a jeho akustiky. Do soutěžního kola se kvalifikovaly dva mezinárodní týmy.

Zdroj: ČTK

Foto: ČT Brno
 

Štítky Brno, koncertní síň, Jaroslav Ježek, Bugatti Automobiles, Bugatti step, Kateřina Konečná, Louis Chiron, Česká televize, Masarykův okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staveniště nového sálu zažilo svůj první opravdový koncert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.