Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Pět mužů plánovalo násilně přepadnout dům, hrozí jim dvanáct let

Policie navrhla obžalovat pět lidí, kteří plánovali přepadení domu na jižní Moravě. Očekávali, že v domě bude víc než dva miliony korun v hotovosti. Při přepadení chtěli použít násilí proti poškozeným. Za přípravu loupeže jim hrozí až 12 let vězení. Kauzu má na starosti Krajské státní zastupitelství v Brně.

Skupinu tří Čechů a dvou Slováků od 35 do 48 let zadrželi policisté koncem loňského roku. Detektivové se o připravované loupeži dozvěděli čtyři dny předtím, než se měla uskutečnit. „Skupina se dohodla na tom, že s pomocí pohrůžky násilí nebo bezprostředním užitím násilí přiměje nezletilého dvanáctiletého chlapce a jeho příbuzné k vydání veškeré finanční hotovosti, která se měla nacházet v jejich rodinném domě, přičemž skupina očekávala zisk v minimální výši 90.000 amerických dolarů (přes 2,1 milionu Kč)," uvedla mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová.

Mluvčí doplnila, že se muži několikrát setkali, domlouvali se na postupu při plánovaném násilném získání hotovosti, sledovali bydliště a pohyb rodiny, jejich denní režim a zabezpečení domu. „Neváhali vniknout na oplocený pozemek, aby si mohli ověřit předpokládanou přístupovou cestu do samotného obydlí," přiblížila Knolová. Podle mluvčí také oslovili kamarády a spolužáky chlapce, jehož rodinu chtěli přepadnout, aby se dozvěděli, kde má rodina peníze.

Podobný případ se stal v roce 2014 v Praze, souvisel plány na přepadení vily bývalého náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka. Soud však pět údajných pachatelů zprostil obžaloby. Dospěl k tomu, že o činu pouze mluvili a nepodnikali žádné kroky vedoucí k loupeži. Kauza ještě nebyla uzavřena, řešit ji bude odvolací soud.

Zdroj: ČTK

Štítky dům, násilí, hotové peníze, Státní zastupitelství ČR, Brno, Jihomoravský kraj, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět mužů plánovalo násilně přepadnout dům, hrozí jim dvanáct let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.