Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Brno bude mít nová pravidla pro pronájem městských bytů

Brno bude mít nová pravidla pro pronájem bytů. Radní doporučují schválit pravidla zastupitelstvu. Nabídnou elektronické podávání žádostí, umožní mít více sociálních nebo startovacích bytů, stanoví městským částem minimální cenu u nového pronájmu a nájemníkům dá povinnost nahlásit si trvalý pobyt v Brně. Pravidla by mohla platit od podzimu.

Brno spravuje skoro 30.000 bytů, část mají městské části. Ročně se nájemníci mění zhruba v tisícovce z nich. Změna ceny nájmu se nedotkne současných nájemníků, bude se týkat pouze nových. Stanovení minimálního nájmu má pomoct k výběru dostatku peněz na rekonstrukci bytového fondu.

Každá z 29 městských částí bude mít jinou cenu. Podle primátorova náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) se bude pohybovat od 70 do 90 korun za metr čtvereční. „Nyní mají městské části až na výjimku na Vinohradech nájemné od 60 do 100 korun za metr čtvereční. Někde je i vyšší, než bude stanovené minimální nájemné," uvedl Hladík. V praxi se tak někde nájemné pro nové nájemníky zvedne, někde to nepoznají

Na Vinohradech je cena kolem 43 korun za metr čtvereční. Podle Hladíka je mnohem nižší, než kolik je třeba k získání dostatku peněz k údržbě a opravám. „Chceme, aby nadále v obecních bytech bydleli ti, kteří nemají na hypotéku. Chceme ale také z vybraného nájmu byty rekonstruovat a stavět nové. Cena v městských bytech bude stále asi 50 až 60 procent z ceny tržního nájemného, které je od 120 do 200 korun za metr čtvereční," zdůraznil Hladík.

Další změnou bude jednotné snížené nájemné 57 korun za metr čtvereční u bytů sociálních, startovacích, pro seniory a bezbariérových. Například u bytů pro seniory se cena v Brně pohybuje od 29 do 75 korun, a proto by jednotná cena měla zabránit současnému přetlaku na některých místech.

Městské části na základě nových pravidel budou moct jakýkoliv byt označit za startovací, v takovém bytě může mladá rodina setrvat čtyři roky. Dnes má startovací byty jen magistrát, je jich 60. Podle Hladíka se zlepší i systém pro výběr nájemců. Nyní jsou pořadníky, v nichž zájemci dlouho na byt čekají. „Potom mohou dostat byt v jiné lokalitě a v nevyhovující velikosti. Proto zavedeme možnost, že městská část byt vyvěsí na webu a úřední desce a konkrétní zájemci z řad žadatelů se o něj přihlásí a výběr bude rychlejší a jednodušší," řekl Hladík. Noví nájemníci budou mít povinnost přihlásit se do 60 dnů k trvalému pobytu v Brně.

Lidé budou moct zasílat žádosti o byt i elektronicky, což dosud možné nebylo. Město postupně zavede informační systémy, ve kterých se lidé budou hlásit. Díky tomu budou moci mezi sebou byty měnit a město bude mít evidenci nemovitostí s informacemi o jejich stavu a potřebných opravách.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, městská část, Petr Hladík, metr čtvereční, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít nová pravidla pro pronájem městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.