Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Brněnská mincovna slavnostně odhalila model největší mince světa

Brněnská GSP Mincovna v sobotu slavnostně odhalila model největší mince světa. Její první ražba bude veřejná. Vyrazí se příští rok v rámci výstavy ke stoletému výročí vzniku republiky na brněnském výstavišti. Slavnostní odhalení v Bobycentru doprovázel bohatý doprovodný program, vedle několika hudebníků, tanečnic a světelné laser show vystoupila na pódiu i slovenská zpěvačka Dara Rolins.

Model největší mince světa odhalil majitel a hlavní technolog GSP Mincovny Roman Diviš. Zároveň všechny pozval na první veřejnou ražbu mince, která proběhne příští rok v květnu na brněnském výstavišti.

Vyražením takto nevídaně velké mince se podle Diviše Česko stane světovým rekordmanem oboru mincovnictví. Dosavadní rekord držela Austrálie. Zlatá mince s motivem klokana má v průměru 80 centimetrů, tedy o deset méně, než plánovaná česká. S devíti sty milimetry však mincovna možná nekončí. „Přemýšlíme o stocentimetrové minci. Hodilo by se to ke stému výročí," dodal s úsměvem Diviš. 

Vlastní peněženka, charita a vzácná návštěva z Vídně

Speciální "peněženku" pro minci vytvoří maminky z Domova sv. Markéty, azylového domu v Brně pro matky s dětmi v tísni, z organizace, kterou GSP Mincovna dlouhodobě finančně podporuje. „Peněženku na minci, kterou udělají maminky z azylového domu, vydražíme a výtěžek půjde jim do Domova u svaté Markéty. Stejně tak, až budeme dražit celou minci. Část z  výtěžku půjde maminkám v tísni," slíbil Roman Diviš.

Na slavnostním večeru byl přítomen také Claus Fischer, obchodní ředitel jedné z největších a nejvýznamnějších mincoven světa, rakouské mincovny Münze Österreich. „Jsem nesmírně poctěn touto návštěvou. Když mi to asistentka sdědila, dva dny jsem pořádně nemohl dýchat. Je to pro nás významná pocta a znamení, že asi děláme svoji práci dobře," prohlásil na pódiu Diviš.

První oficiální setkání s Derekem Van Der Hollenem

„Já pracuji přes den na tom, co mi Derek po plné noci práce nechá na stole. Nijak zvlášť se spolu nebavíme," prohlásil v úvodu večera Diviš. Derek Van Der Hollen je přitom dvorní návrhář mincovny. Pod holandským uměleckým pseudonymem se skrývá český umělec, jež však svou identitu do sobotního večera tajil. „Přichází Derek," ohlásil hlavní technolog mincovny Roman Diviš a nasadil si brýle. Derek Van Der Hollen tak poprvé fociálně spatřil světlo světa - či spíše opačně - svět poprvé oficiálně spatřil jeho.

Foto: Tomáš Hrivňák

Štítky mince, GSP Mincovna a.s., Dara Rolins, Brněnské výstaviště, Česko, Austrálie, Claus Fischer, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Brněnská mincovna slavnostně odhalila model největší mince světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.