Zákaz kouření, který vstoupí v platnost na konci května, vybraní brněnští restauratéři na jedné straně vítají. Druhým dechem však dodávají, že zákon mohl myslet i na lidi, kteří si v hospodě chtějí zapálit a mohl na podnikatele v pohostinství dopadnout méně striktně. Toho, že by měly klesnout tržby, se neobávají.
Jedním z podniků, který má stavebně neoddělenou část pro kuřáky a nekuřáky, je Padowetz. „Zjišťoval jsem, jak vypadala situace v zemích, kde se zákaz zaváděl už dříve. Všude to vypadalo v podstatě stejně. Jeden až dva měsíce chodilo méně lidí a pak se to vrátilo do běžného provozu. Takže se toho nebojíme. Ptal jsem se i kolegů z vedení a nikomu to nevadí," řekl manažer David Ondriska. Podle něj je už dnes někdy problém, aby nekuřácká část
restaurace pokryla poptávku. „Proto myslím, že velká část někuřáků to uvítá," řekl Ondriska. Restauratéři podle něj mají zdravý strach z něčeho nového a neznámého a chápe, že podnikatelům vadí, že jim stát nařizuje, co se u nich nesmí.
Již dříve udělal ze svých restaurací nekuřácké provozy z vlastní vůle Raed Kahwaji, který provozuje Veselou Vačici a Šelepku. „Už léta si myslím, že ke kvalitní gastronomii a dobrému pivu patří čistý vzduch, aby bylo možné si jídlo i pití vychutnat. Dva týdny nám chodilo méně lidí, ale pak jich začalo chodit dokonce ještě víc," řekl Kahwaji. Regulace podle něj nezasáhne ani malé hospody na venkově. „Znám i hospody u hřišť, které měly osvícenější majitele a kouření zakázali sami, a lidé v klidu kouří venku a stále chodí," řekl Kahwaji. Jedním z příkladů je hospoda na fotbalovém stadionu v Rosicích u Brna.
Jako rovnou nekuřácká se před několika lety otevřela pivnice Na stojáka na Jakubském náměstí v Brně. „Šli jsme do toho s tím, že je pro nás důležitá hygiena provozu i prostředí. Proto nám přijde logické mít v hospodě nejen čisté záchody, dobře ošetřené pivo, ale i čistý vzduch," řekl manažer Marek Sigmund. Vzhledem k filozofii podniku tak se zákazem souhlasí, osobně však vnímá i argument proti zákonu. „Poslanci mohli myslet na kategorizaci zařízení a povolit provoz klubů, kde by lidé mohli kouřit a šli tam s tím, že si v podniku zapálí," doplnil Sigmund.
Zákaz kouření v hospodách začne platit symbolicky na Den bez tabáku. V Brně už v minulých letech řada restaurací zákaz kouření zavedla sama, často šlo o nově vznikajících podniky. Ve výrazně slabší míře se tento trend projevoval v menších městech, kde je výběr menší.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.